Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri vypratávaní tábora radikálnej ľavice došlo v Berlíne k potýčkam

Policajt používa slzotvorný plyn pri zatýkaní demonštranta pri vypratávaní obytného areálu, ktorý bol jednou z posledných bášt miestnej radikálnej ľavicovej scény v Berlíne v piatok 15. októbra 2021. Foto: TASR/DPA

Aktivisti hádzali na príslušníkov polície rôzne predmety a striekali ich hasiacimi prístrojmi.

Berlín 15. októbra (TASR) - Stovky policajtov v nemeckej metropole Berlín začali v piatok dopoludnia vypratávať obytný areál, ktorý bol jednou z posledných bášt miestnej radikálnej ľavicovej scény. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie polície na Twitteri.

Obyvatelia tábora zvaného "Köpi", nachádzajúceho sa na ulici Köpenicker Straße v centre nemeckej metropoly, už vopred ohlásili, že budú polícii klásť odpor.

Časť plotu, za ktorým sa zabarikádovali, približne po hodine strhlo obrnené policajné vozidlo. Aktivisti hádzali na príslušníkov polície rôzne predmety a striekali ich hasiacimi prístrojmi. Z miesta bolo vidieť stúpajúci dym.

Do vypratávacej akcie bolo nasadených okolo 2000 príslušníkov poriadkových síl, z toho 700 z iných spolkových krajín. Zadržaných bolo viacero osôb.

Obrnené policajné vozidlo zasahuje pri vypratávaní obytného areálu, ktorý bol jednou z posledných bášt miestnej radikálnej ľavicovej scény v Berlíne v piatok 15. októbra 2021.
Foto: TASR/DPA


V areáli s rozlohou 2600 metrov štvorcových, kde v obytných kontajneroch žilo zhruba 30 ľudí, stojí i veľká obytná budova, ktorej sa však piatkový zákrok polície netýkal. Obsadili ju v roku 1990, čiže rok po páde Berlínskeho múru. Okrem bytov na horných poschodiach sa tam nachádza i koncertný priestor, lezecká stena, malá športová hala či kino.

Krajinský súd v Berlíne v júni nariadil vypratanie pozemku, kde sa nachádzal tábor Köpi.

Polícia informovala, že už v noci na piatok bolo poškodených niekoľko áut a budov v okolí. Počas uplynulých nocí bolo v lokalite vidieť i horiace kontajnery a pneumatiky. Vo štvrtok večer sa uskutočnil pokojný protest stoviek demonštrantov v neďalekej štvrti Kreuzberg.