Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Pri vyšetrovaní havárie vrtuľníka s Raísím nenašli nič podozrivé

Smútiaci držia portréty zosnulého iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka počas pohrebného sprievodu v Teheráne 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

Raísího vo štvrtok pochovali v jeho rodnom meste Mašhad na severovýchode Iránu.

Teherán 24. mája (TASR) - Iránska armáda zatiaľ nenašla žiadne dôkazy o možnej trestnej činnosti pri havárii vrtuľníka, pri ktorej v nedeľu zahynul iránsky prezident Ebrahim Raísí. Uviedli to v noci na piatok iránske štátne médiá, píše TASR s odvolaním na agentúru AFP.

"Na vraku vrtuľníka neboli nájdené žiadne diery po guľkách ani podobné stopy," citovala z vyhlásenia generálneho štábu iránskej armády štátna tlačová agentúra IRNA.

"Vrtuľník sa vznietil po náraze na vyvýšenú plochu... počas komunikácie medzi riadiacou vežou a letovou posádkou nebol zaznamenaný žiadny podozrivý obsah," informovala armáda. Podľa jej zistení vrtuľník s Raísím na palube letel pred haváriou po "vopred naplánovanej trase a neopustil určenú letovú dráhu".

Iránska armáda vo vyhlásení tiež uviedla, že vrak vrtuľníka bol nájdený pomocou dronov v noci na pondelok, no náročný terén, hmla a nízke teploty sťažovali prácu záchranných tímov. Dodala, že na vyšetrenie nehody "je potrebný dlhší čas". Ďalšie podrobnosti oznámi neskôr.

Raísího vo štvrtok pochovali v jeho rodnom meste Mašhad na severovýchode Iránu. Pri havárii vrtuľníka v provincii Východný Azerbajdžan prišiel o život aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.