Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Pri výstupe na Mount Everest zahynul horolezec, po šerpovi pátrajú

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Spojenie s Joshuom Cheruiyotom Kiruiom a šerpom Nawangom sa stratilo ešte v stredu ráno. Na 8849 metrov vysokú horu potom nasadili pátrací tím.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Káthmandu 23. mája (TASR) - Kenský horolezec zahynul pri výstupe na Mount Everest. Sprevádzal ho nepálsky šerpa, ktorý je naďalej nezvestný, informoval vo štvrtok predstaviteľ miestneho oddelenia turizmu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Spojenie s Joshuom Cheruiyotom Kiruiom a šerpom Nawangom sa stratilo ešte v stredu ráno. Na 8849 metrov vysokú horu potom nasadili pátrací tím.

Telo kenského horolezca našli medzi špičkou hory a tzv. Hillaryho výšvihom (Hillary Step), ktorý kedysi predstavoval poslednú prekážku na ceste na vrchol Mount Everestu. Ide tak už o najmenej tretie úmrtie za túto sezónu. Šerpu Nawanga naďalej pátranú

Naďalej prebieha pátranie aj po 40-ročnom britskom horolezcovi a 21-ročnom nepálskom sprievodcovi, ktorí sú nezvestní od utorka rána, keď sa pri ich zostupe z vrcholu zrútil ľadopád.

Začiatkom mája sa dvaja horolezci z Mongolska stratili po dosiahnutí vrcholu Mount Everestu. Neskôr ich našli mŕtvych, píše AFP.

V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších vrcholov sveta. Tamojšie úrady vydali pre tohoročnú sezónu povolenie na zdolanie hôr vyše 900 horolezcom, z čoho v 419 prípadoch išlo o povolenie na výstup na Everest.