Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri záhadnom výbuchu v pásme Gazy zahynuli štyria Palestínčania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výbuch zasiahol trojkolesové vozidlo neďaleko jedného z piatich stanových táboroch, kde sa niekoľko metrov od pohraničného oplotenia tento piatok zhromaždili tisícky Palestínčanov.

Gaza 14. apríla (TASR) - Štyria Palestínčania zahynuli a niekoľko ďalších utrpelo v sobotu zranenia pri záhadnom výbuchu v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Výbuch zasiahol trojkolesové vozidlo neďaleko jedného z piatich stanových táboroch, kde sa niekoľko metrov od pohraničného oplotenia tento piatok zhromaždili tisícky Palestínčanov.

Príčina explózie neďaleko mesta Rafah nebola bezprostredne známa. Izraelská armáda uviedla, že o výbuchu nemá informácie.

Miestni obyvatelia podľa agentúry Reuters v márnici identifikovali obete ako členov palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád. Ten zatiaľ túto informáciu nepotvrdil.

Od konca marca pri zásahoch izraelských vojakov zahynulo už 35 Palestínčanov vrátane jedného novinára.

K väčšine násilných úmrtí došlo počas demonštrácií, zatiaľ čo strelné zranenia utrpelo 1236 ľudí, uviedlo dané ministerstvo kontrolované Hamasom. Podľa izraelskej armády bolo medzi zabitými viacero militantov.

Radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Gaze, avizovalo niekoľkotýždňové protesty proti desať rokov trvajúcej blokáde pásma Gazy. Požaduje tiež, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela.

Izrael obviňuje Hamas z pokusov o narušenie hranice pod pláštikom protestov, čomu je izraelská armáda odhodlaná zabrániť za použitia všetkých prostriedkov.