Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pri záplavách v Indonézii prišli o život desiatky ľudí

Na snímke obyvatelia v dedine postihnutej povodňami na ostrove Adonara v Indonézii v pondelok 5. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Ostrovy v juhovýchodnej Ázii opakovane postihujú ničivé zosuvy pôdy a prívalové povodne počas obdobia monzúnových dažďov, ktoré trvá od októbra do apríla.

Jakarta 6. apríla (TASR) - Záchranári v utorok pokračovali v pátraní po desiatkach osôb, ktoré sú stále nezvestné po tom, čo v uplynulých dňoch zasiahli Indonéziu a susedný Východný Timor ničivé povodne a zosuvy pôdy. Zahynulo najmenej 120 ľudí a ďalšie tisíce ľudí prišli o strechu nad hlavou, informovali podľa agentúry AFP úrady v oboch krajinách.

Indonézska Národná agentúra pre zmierňovanie následkov katastrof upravila v utorok smerom dole štatistiku obetí s odvolaním sa na nedorozumenie v rámci komunikácie s miestnymi úradmi. Podľa aktualizovaných údajov na odľahlých ostrovoch na východe krajiny prišlo o život 86 ľudí. Východný Timor hlási 34 úmrtí. Pátracie a záchranne tímy navyše intenzívne pátrajú po viac ako 100 nezvestných.

Povodne a zosuvy pôdy spôsobil silný dážď, ktorý do oblasti priniesla tropická cyklóna Seroja (vysl. serodža). Na indonézskom ostrove Flores mnohé sídla zavalili masy bahna, ktoré vyvracali stromy a zaplavili domy. Na ostrove Lembata časti dedín strhli zosuvy bahna z vulkánu Lewotolo.

Ostrovy v juhovýchodnej Ázii opakovane postihujú ničivé zosuvy pôdy a prívalové povodne počas obdobia monzúnových dažďov, ktoré trvá od októbra do apríla. V januári zahynulo v indonézskom meste Sumedang na ostrove Jáva pri náhlych záplavách 40 ľudí. Podľa civilnej ochrany žije v oblastiach náchylných na zosuvy pôdy zhruba 125 miliónov Indonézanov, čo je takmer polovica obyvateľov tejto ostrovnej krajiny.