Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pri zásahu voči sieti financujúcej džihádistov v Sýrii zatkli 29 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za strojcov siete sú považovaní dvaja 25-roční francúzski džihádisti Mesut S. a Walid F., ktorí transakcie vykonávali zo severovýchodu Sýrie.

Paríž 29. septembra (TASR) - Francúzska polícia zatkla v utorok 29 osôb v rámci zásahu proti zločineckej sieti financujúcej džihádistov, ktorí bojujú v Sýrii. S odvolaním sa na vyjadrenie francúzskej prokuratúry o tom informovala agentúra AFP.

Sieť bola aktívna od roku 2019 a podľa vyjadrenia protiteroristickej prokuratúry vykonávala svoje transakcie väčšinou prostredníctvom machinácii s kryptomenou, konkrétne kryptomenových kupónov, ktorých kódy posielala džihádistom v Sýrii.

Takýto spôsob prevodu finančných prostriedkov predstavuje podľa prokuratúry odklon od doterajších metód financovania i prania špinavých peňazí identifikovaných francúzskymi úradmi, ktoré väčšinou zahŕňali operácie s hotovosťou.

Podľa prokuratúry práve "neustále sledovanie" takýchto tradičných spôsobov podnietilo "teroristické organizácie, aby sa snažili o väčšiu neprehľadnosť používaním kryptomeny ako napríklad bitcoinov", uviedla prokuratúra.

Za strojcov siete sú považovaní dvaja 25-roční francúzski džihádisti Mesut S. a Walid F., ktorí transakcie vykonávali zo severovýchodu Sýrie. Predpokladá sa, že sú členmi organizácie Hajat Tahrír aš-Šám blízkej al-Káide. Oboch odsúdili v roku 2016 v neprítomnosti na desaťročné väzenie a vydali na nich medzinárodný zatykač.

Komplicov tejto dvojice prichytili francúzske úrady pri nákupoch kryptomenových kupónov v hodnote desať až 150 eur, ktoré v priebehu uplynulých mesiacov skupovali vo Francúzsku. Ide o kupóny, ktoré sa dajú zohnať v predajniach tabaku spoločnosti Tabacs. Vo Francúzsku je takýchto predajní približne 24.000 a bez overenia ponúkajú aj ďalšie drobné finančné služby ako napríklad dobíjanie platobných kariet.