Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri zemetrasení v Číne zomreli traja ľudia, hlásia zranených

Na snímke z videozáznamu čínskej televíznej stanice CCTV sú poškodené budovy obchodov po zemetrasení v oblasti Lu-sien v provincii S'-čchuan v juhozápadnej Číne vo štvrtok 16. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Najmenej 10.000 ľudí sa muselo premiestniť do núdzových útočísk, uviedol okresný úrad.

Peking 16. septembra (TASR) - Traja ľudia zahynuli a desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia, keď zemetrasenie v plytkej hĺbke vo štvrtok zasiahlo juhozápadnú Čínu a spustilo druhý najvyšší stupeň núdzovej operácie záchranárov v provincii S'-čchuan. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Zemetrasenie postihlo vo štvrtok pred svitaním okres Lu-sien, asi 120 kilometrov juhozápadne od rozsiahleho megamesta Čchung-čching, ktoré je spolu s okolitou oblasťou domovom pre približne 30 miliónov ľudí.

Záchranári sa ponáhľali do postihnutej lokality, aby vytiahli ľudí spod trosiek - na nosidlách ich vynášali z poškodených budov, zachytávali videá hasičského zboru provincie S'-čchuan.

V spomínanom okrese Lu-sien sa zmenilo na trosky vyše tisíc domov obyvateľov a takmer 30.000 ďalších budov, uviedli úrady v S'-čchuane.

Miestne médiá zverejnili zábery zrútených stropov nemocnice, pritom obyvatelia pobiehali po uliciach, keďže dostali varovania, aby sa nevracali dovnútra.

Americká geologická služba USGS stanovila magnitúdu zemetrasenia na 5,4, ale Čínska sieť centier pre zemetrasenia namerala magnitúdu 6,0. Oba úrady uviedli, že zemetrasenie nastalo v plytkej hĺbke desať kilometrov.

Na snímke z videozáznamu čínskej televíznej stanice CCTV záchranári pátrajú po pozostalých v poškodenom dome po zemetrasení v oblasti Lu-sien v provincii S'-čchuan v juhozápadnej Číne vo štvrtok 16. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Podľa predstaviteľov provincie si zemetrasenie vyžiadalo "troch mŕtvych, troch vážne zranených a 85 ľahko zranených".

Najmenej 10.000 ľudí sa muselo premiestniť do núdzových útočísk, uviedol okresný úrad.

Zábery štátnej televízie CCTV z okresu Lu-sien zachytávali záchranárov, ako v lejaku vyliezajú hore po rebríkoch, aby odstránili trosky visiace s budov, napríklad aj napoly rozlomené okenné sklá.

Študenti sa vo štvrtok nadránom v tme evakuovali z internátov, pritom v rukách zvierali dáždniky a niesli batohy, ukazovalo ďalšie video denníka Sichuan Daily.