Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zrážky v Predjordánsku neprežili dvaja Palestínčania a izraelský vojak

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Smrť izraelského vojaka privítali palestínske militantné hnutia Hamas aj Islamský džihád. Neuviedli však, že by sa do prestrelky zapojili aj ich bojovníci.

Jeruzalem/Džanín 14. septembra (TASR) - Dvaja Palestínčania a jeden izraelský vojak zahynuli počas násilných zrážok, ktoré vypukli v stredu skoro ráno v blízkosti palestínskeho mesta Džanín v okupovanom Predjordánsku. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelská armáda oznámila, že "počas prestrelky s palestínskymi teroristami" v blízkosti hraničného priechodu Gilboa medzi Izraelom a Predjordánskom zahynul v noci na stredu major izraelských ozbrojených síl.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva a oficiálna tlačová agentúra Wafa zase uviedli, že počas zrážok severne od Džanínu zomreli "mučeníckou smrťou" dvaja mladí muži vo veku 22 a 23 rokov.

Smrť izraelského vojaka privítali palestínske militantné hnutia Hamas aj Islamský džihád. Neuviedli však, že by sa do prestrelky zapojili aj ich bojovníci. Podľa hovorcu Hamasu išlo o "hrdinskú operáciu, ktorú vykonali bojovníci (palestínskeho) hnutia odporu".

Podľa palestínskej agentúry Wafa bolo pri sérií izraelských razií v Predjordánsku – čiže na západnom brehu Jordánu –, ku ktorým došlo v noci na stredu, zatknutých 12 Palestínčanov. Úrady v Džaníne vyhlásili na protest proti zabitiu dvoch palestínskych mladíkov celomestský štrajk.

Podľa agentúry AFP sú Džanín a ďalšie predjordánske mestá v posledných mesiacoch dejiskom takmer neutíchajúcich násilností. Palestínčania útočia na izraelské ciele, na čo Izrael reaguje raziami, ktoré na západnom brehu Jordánu prebiehajú skoro každú noc. Zahynuli pri nich už desiatky palestínskych bojovníkov aj ozbrojencov.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Aviv Kochavi minulý týždeň uviedol, že pri izraelských operáciách v Predjordánsku bolo zadržaných už asi 1500 hľadaných osôb, vďaka čomu sa podarilo zmariť stovky útokov.