Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri zrážkach v Tripolise zahynulo najmenej 23 ľudí, 140 je zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

AFP konštatuje, že sa objavili obavy, že po dvoch relatívne pokojných rokoch môže politická kríza v tejto severoafrickej krajine prerásť do nového veľkého ozbrojeného konfliktu.

Tripolis 28. augusta (TASR) - Najmenej 23 ľudí zahynulo v sobotu a ďalších 140 utrpelo zranenia v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, kde vypukli zrážky medzi súperiacimi milíciami. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. To dodalo, že z oblastí v okolí bojov bolo evakuovaných 64 rodín.

V Tripolise bolo v sobotu zničených šesť nemocníc. Rezort zdravotníctva prirovnal ostreľovanie zdravotníckych zariadení k "vojnovým zločinom" a tieto aktivity odsúdil. Ministerstvo tiež priblížilo, že záchranárske vozidlá sa nevedeli dostať na miesta, kde sa bojuje.

Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL) vyzvala na "okamžité zastavenie nepriateľských akcií", pričom poukázala na prebiehajúce ozbrojené zrážky vrátane ostreľovania štvrtí obývaných civilistami. Mestská rada v Tripolise apelovala na medzinárodné spoločenstvo, aby "chránilo civilistov v Líbyi".

AFP konštatuje, že sa objavili obavy, že po dvoch relatívne pokojných rokoch môže politická kríza v tejto severoafrickej krajine prerásť do nového veľkého ozbrojeného konfliktu. V Líbyi vypukol chaos v roku 2011, keď bol počas povstania podporovaného NATO zvrhnutý a neskôr zabitý dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí.

Po rokoch ozbrojených konfliktov a sporov medzi východom a západom krajiny vznikla vlani v marci pod záštitou OSN v Tripolise vláda národnej jednoty vedená Abdalom Hamídom Dubajbom. Na východe krajiny je pri moci zase bývalý minister vnútra Fathí Bašagha, ktorého podporuje líbyjský parlament.