Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pri zrážke autobusu s vlakom zomrelo 50 ľudí, z toho 47 detí

Ľudia prehľadávajú miesto nehody na juhu Egypta, kde sa školský autobus zrazil s vlakom Foto: TASR/AP

Minister dopravy a šéf železnice ponúkli svoje demisie. Prezident Muhammad Mursí nariadil vyšetrovanie nehody, aby boli tí, ktorí sú za ňu zodpovední, postavení pred súd.

Káhira 17. novembra (TASR) - Na najmenej 50 obetí, z toho 47 detí, vzrástla bilancia dnešnej zrážky vlaku so školským autobusom na železničnom priecestí v juhoegyptskom meste Asijút, asi 350 kilometrov od Káhiry. Deti, ktoré zrážku prežili, utrpeli vážne zranenia. V autobuse cestovalo asi 60 detí vo veku od štyroch do 12 rokov.


Rozzúrení príbuzní obetí zablokovali po nehode hlavnú cestu spájajúcu Káhiru s južným Egyptom. Skandovali tiež kritické heslá na adresu premiéra Hišáma Kandíla, ktorý navštívil zranených v nemocnici v Asijúte, informovali on-line štátne noviny al-Ahram vychádzajúce v anglickom jazyku.

Podľa egyptských médií zahynul pri zrážke aj vodič autobusu a dvaja jeho pomocníci.

Minister dopravy a šéf železnice ponúkli svoje demisie.

Prezident Muhammad Mursí nariadil vyšetrovanie nehody, aby boli tí, ktorí sú za ňu zodpovední, postavení pred súd.



"Nariadil som tiež vládnym orgánom, aby prijali všetky opatrenia a ponúkli (finančné) kompenzácie rodinám obetí a zranených," povedal v televíznom vyhlásení.

Niekoľko hodín po zrážke vlaku s autobusom v Asijúte zahynulo pri zrážke nákladného auta s mikrobusom asi 50 kilometrov na juh od Káhiry 17 ľudí.

Dopravné nehody sú v Egypte pomerne častým javom; ich príčinou je väčšinou nedbalá jazda a zlý stav vozoviek, informovala agentúra DPA.