Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pri zrážke člnov pri západnom pobreží Kuby zahynulo päť migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za rovnaké obdobie rok predtým americké imigračné úrady zadržali približne 30.000 Kubáncov.

Havana 30. októbra (TASR) - Najmenej päť Kubáncov prišlo v sobotu o život, keď sa rýchločln vezúci migrantov na Floridu zrazil s plavidlom pohraničnej stráže a prevrátil sa, uviedlo kubánske ministerstvo vnútra. Medzi obeťami je aj jedno dieťa.

Vo vyhlásení, na ktoré sa odvolala agentúra AFP, sa uvádza, že z vôd severne od mesta Bahía Honda na západe Kuby, kde došlo k zrážke, bolo zachránených 18 ľudí.

Loď s migrantmi priplávala zo Spojených štátov a "narušila kubánske teritoriálne vody v rámci operácie obchodovania s ľuďmi", uvádza sa vo vyhlásení s tým, že k zrážke došlo, keď sa posádka plavidla pohraničnej stráže snažila vypočuť cestujúcich na motorovom člne.

Nedávny nedostatok potravín, liekov a pohonných hmôt spolu s častými výpadkami elektrickej energie spôsobil na Kube prudký nárast záujemcov o emigráciu z ostrova.

Podľa údajov americkej colnej a pohraničnej ochrany bolo v období od októbra 2021 do augusta 2022 americkými úradmi zadržaných takmer 200.000 Kubáncov, ktorí prekročili americko-mexickú hranicu po súši alebo sa do štátu Florida dostali po mori.

Za rovnaké obdobie rok predtým americké imigračné úrady zadržali približne 30.000 Kubáncov.