Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

FOTO: NEDOSTAVANÁ BUDOVA V LAGOSE SA ZRÚTILA: Umrelo šesť ľudí

Bezpečnostné sily sa zhromažďujú, aby pomohli pri záchranných prácach na mieste zrúteného 21-poschodového bytového domu vo výstavbe v Lagose v Nigérii v pondelok 1. novembra 2021. Foto: TASR/AP

K zrúteniam budov prichádza v Nigérii, najľudnatejšej africkej krajine, pomerne často. Dôvodom je slabé dodržovanie bezpečnostných predpisov pri výstavbe.

Lagos 2. novembra (TASR) - Najmenej šesť ľudí zahynulo po tom, ako sa v najväčšom nigérijskom meste Lagos zrútila v pondelok výšková budova, ktorá bola vo výstavbe. V utorok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa miestne záchranné zložky.

Luxusná obytná budova, ktorá bola vo výstavbe, pri zrútení zavalila stavebných robotníkov. Podľa svedkov je v súčasnosti nezvestných približne 100 ľudí.

Predstaviteľ štátnej záchrannej služby Olufemi Oke-Osanyintolu novinárom povedal, bola spustená záchranná operácia, ktorá je zameraná na nájdenie a vyslobodenie ľudí uviaznutých pod sutinami budovy.



"V súčasnosti na mieste zasahujú všetky zložky a prebieha pátranie a zachraňovanie," uviedol Oke-Osanyintolu s tým, že incident si doposiaľ vyžiadal šesť obetí, štyroch ľudí sa spod sutín podarilo vyslobodiť živých a ďalší traja utrpeli menšie zranenia.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari vyzval na zintenzívnenie záchranných prác.
Záchranári prevážajú telo z miesta, kde sa zrútila 21-poschodová bytovka. V Lagose v Nigérii, 1. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Zrútená budova bola súčasťou troch veží, ktoré staval súkromný developér Fourscore Homes, ktorého sa agentúre Reuters nepodarilo kontaktovať. Developér v tomto luxusnom obytnom bloku sľuboval "život bez stresu s hotelovou atmosférou". Najlacnejšie byty predávajúce sa v tomto projekte mali hodnotu 1,2 milióna dolárov.

K zrúteniam budov prichádza v Nigérii, najľudnatejšej africkej krajine, pomerne často. Dôvodom je slabé dodržovanie bezpečnostných predpisov pri výstavbe, ako aj časté používanie nekvalitných stavebným materiálov, vysvetľuje Reuters.