Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Priama linka s Putinom: Občania mu poslali vyše milión otázok

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR - Michal Svítok

Priama linka s Vladimirom Putinom sa bude konať už 17. raz. Prvé vysielanie sa uskutočnilo v decembri 2001, trvalo dve hodiny a 20 minút.

Moskva 19. júna (TASR) - Viac ako milión otázok poslali občania Ruska prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý na niektoré z nich odpovie vo štvrtok počas každoročnej videokonferencie.

Tá sa začne vo štvrtok na poludnie (miestneho času) a vysielať ju bude niekoľko televíznych kanálov, rozhlasových staníc a sociálnych sietí, informovala televízia Rossija-24.

Priama linka s Vladimirom Putinom sa bude konať už 17. raz. Prvé vysielanie sa uskutočnilo v decembri 2001, trvalo dve hodiny a 20 minút. V ďalších rokoch sa jeho trvanie zvýšilo v priemere na tri-štyri hodiny. Vlani Putin na otázky občanov odpovedal štyri hodiny a 20 minút, pričom zodpovedal 73 otázok. Okrem toho Kremeľ v utorok informoval, že pred minuloročnou telekonferenciou s občanmi bola priama linka, ako aj dva najväčšie televízne kanály vystavené mohutnému počítačovému útoku.

Možnosť klásť otázky mali občania od 9. júna a môžu v tom pokračovať ešte aj počas štvrtkového priameho prenosu. Väčšinu z vyše milióna už odoslaných otázok položili občania telefonicky, zvyšné v podobe SMS a MMS či e-mailov. Cez sociálne siete Vkontakte a Odnoklassniki môžu ľudia poslať aj videoodkaz. Užívatelia mobilných aplikácií Moskva-Putinu a OK Live budú môcť kontaktovať štúdio prostredníctvom priameho videospojenia.

Niektoré problémy sa občania snažia Putinovi predostrieť aj za pomoci videozáznamu. Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, v stredu ráno polícia prekazila nahrávanie sťažnosti na zahusťovanie sídliska na moskovskom predmestí Ľublino, keď aktivistov vyzvala, aby sa okamžite rozišli.

Na program renovácie bytového fondu v Moskve bolo vyčlenených viac ako 400 miliárd rubľov (asi 5,545 miliardy eur). Ak sa program zrealizuje, nové bývanie by mali dostať ľudia žijúci teraz v spoločných tzv. komunálnych bytoch, internátoch a ubytovniach v bytovkách v havarijnom stave.

Tento program renovácie bytového fondu v Moskve bol spustený v roku 2017 a prakticky hneď narazil na protesty obyvateľov štvrtí, ktorí radnici vyčítajú neochotu viesť s nimi dialóg a zohľadniť názor starousadlíkov.