Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Priaznivci Bolsonara blokovali cesty vo viacerých brazílskych štátoch

Jair Bolsonaro, archívne foto. Foto: TASR/AP

Videozáznamy zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú kamióny odstavené na cestách i podporovateľov úradujúceho prezidenta v štátoch Mato Grosso na západe a Santa Catarina na juhu Brazílie.

Rio de Janeiro 31. októbra (TASR) - Podporovatelia brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara zablokovali v pondelok cestné komunikácie vo viacerých brazílskych štátoch. Vyjadrujú tým nespokojnosť s výsledkami nedeľňajších prezidentských volieb, v ktorých Luiz Inácio Lula da Silva zvíťazil nad úradujúcim prezidentom Bolsonarom. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN a agentúry AFP.

Videozáznamy zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú kamióny odstavené na cestách i podporovateľov úradujúceho prezidenta v štátoch Mato Grosso na západe Brazílie a Santa Catarina na juhu krajiny.

Tieto videá zverejnili skupiny, ktoré podporujú Bolsonara, píše CNN. Na záznamoch jeden muž žiada vojenský zásah s cieľom zabrániť da Silvovi prevziať úrad.

Demonštranti v Mato Grosso tiež pálili pneumatiky a vozidlá, píše AFP. To, či tieto protesty organizuje konkrétna skupina, nebolo bezprostredne známe. V Brazílii je silné voľne organizované hnutie vodičov kamiónov, ktoré podporuje Bolsonara, píše AFP. Miestne médiá hlásili blokády ciest aj v brazílskych štátoch Rio de Janeiro, Sao Paolo a Paraná.

Luiz Inácio Lula da Silva (77), ktorý zastával prezidentský post už aj v rokoch 2003–10, zvíťazil nedeľnom v druhom kole prezidentských volieb v Brazílii so ziskom 50,9 percenta hlasov.