Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Priaznivci vyšetrovaného exgubernátora vyšli opäť do ulíc Chabarovska

Ľudia protestujú s transparentmi za prepustenie chabarovského gubernátora Sergeja Furgala v ruskom meste Chabarovsk, 6100 km východne od Moskvy 11. júla 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Polícia však proti demonštrantom nezasiahla - na rozdiel od minulej soboty, keď ich rozohnala a následne okolo 40 z nich aj zadržala po tom, ako si na námestí pred vládnou budovou postavili stany.

Moskva 17. októbra (TASR) - Stovky ľudí na ruskom Ďalekom východe v sobotu opäť protestovali proti uväzneniu bývalého gubernátora Chabarovskej oblasti Sergeja Furgala. Namietali aj proti prehnanému vplyvu Moskvy na región ležiaci na tichomorskom pobreží a vzdialený od metropoly asi 6000 kilometrov.

Dnešné zhromaždenia sa konali týždeň po tom, ako polícia proti účastníkom akcie na Furgalovu podporu vôbec prvýkrát použila silu.

Ako informovala agentúra Interfax, dnešné hlavné zhromaždenie sa konalo v meste Chabarovsk. Podľa radnice sa na ňom zúčastnilo okolo 500 ľudí. Opozícia tvrdí, že ich bolo viac ako 1000.

Aj dnešná akcia bola úradmi nepovolená: okrem iného aj pre to, že v Chabarovskom kraji od 16. októbra platia obmedzenia súvisiace s koronavírusovou epidémiou. Medzi nimi je aj zákaz organizovania hromadných akcií s účasťou viac ako 50 ľudí.

Polícia však proti demonštrantom nezasiahla - na rozdiel od minulej soboty, keď ich rozohnala a následne okolo 40 z nich aj zadržala po tom, ako si na námestí pred vládnou budovou postavili stany.

Zástupca chabarovskej centrály opozičného politika Alexeja Navaľného, Andrej Pastuchov, informoval, že hospitalizovaní boli dvaja demonštranti vrátane vodiča dodávky nazvanej Furgalbus, ktorú aktivisti pred políciou bránili vlastnými telami

Furgalovi podporovatelia organizujú protesty pravidelne od júla, keď bývalého gubernátora vzali do vyšetrovacej väzby - ten dnešný bol 99. v poradí.

Vyšetrovatelia Furgala obviňujú z objednania dvoch vrážd pred 15 rokmi, v treťom prípade zostalo pri pokuse o vraždu.

Chabarovským gubernátorom sa Furgal stal vo voľbách v roku 2018, v ktorých porazil kandidáta prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Dovtedy bol poslancom Štátnej dumy za nacionalistickú Liberálnodemokratickú stranu Ruska (LDPR) vedenú Vladimirom Žirinovským. Táto kauza vyvolala veľkú kritiku Žirinovského na adresu Kremľa i prezidenta Vladimira Putina.