Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Približne 11 percent liekov v chudobných krajinách je falšovaných

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Falšované liečivá majú možno na svedomí ďalších 116.000 úmrtí na maláriu, prevažne v subsaharskej Afrike.

Londýn 28. novembra (TASR) - Približne 11 percent liekov v rozvojových krajinách je falšovaných a zrejme je každý zodpovedných rok za smrť desaťtisícov detí na choroby ako malária či zápal pľúc. Informovala o tom v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Je to prvý pokus organizácie OSN o zhodnotenie tohto problému. Odborníci preskúmali 100 štúdií posudzujúcich vyše 48.000 liečiv. Lieky na maláriu a bakteriálne infekcie tvorili takmer 65 percent falšovaných liekov.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že problém väčšinou postihuje chudobné krajiny. Na zápal pľúc zomrie každý rok po užití zlých liekov zrejme 72.000-169.000 detí. Falšované liečivá majú možno na svedomí ďalších 116.000 úmrtí na maláriu, prevažne v subsaharskej Afrike, ako uvádzajú vedci z Univerzity v Edinburghu a Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.

"Predstavte si matku, ktorá sa vzdá jedla alebo iných základných potrieb, len aby zaplatila za liečbu dieťaťa - pritom nevie, že lieky sú podradné či falšované. A potom liečba spôsobí, že jej dieťa zomrie," uviedol podľa tlačovej agentúry AP šéf WHO vo vyhlásení. "Toto je neprípustné," dodal.

Medzi falšovanými liekmi sú produkty, ktoré neschválili príslušnú regulačné úrady, nespĺňajú normy kvality alebo úmyselne nemajú uvedenú niektorú prísadu. Informovala o tom WHO, ktorá zverejnila dve správy o tejto záležitosti.

WHO v roku 2013 vybudovala dobrovoľný celosvetový monitorovací systém pre zaznamenávanie podradných a falšovaných liekov a dostala správy približne o 1500 problematických liečivách - vrátane liekov, ktoré majú podľa opisu liečiť srdcové problémy, cukrovku, problémy s plodnosťou, duševné zdravotné ťažkosti a rakovinu. WHO takisto hlásila problémy s falšovanými očkovacími látkami na choroby ako napríklad žltá zimnica a meningitída.

Podľa WHO sa táto databáza zaslúžila o záchranu životov niekoľkých desiatok detí v Paraguaji, keď analýza ukázala, že deti trpia na účinky kontaminovaného liečiva nachádzajúceho sa v lieku na kašeľ, ktorý zabil v Pakistane v roku 2013 o niekoľko mesiacov skôr až 60 dospelých.

WHO uviedla, že prípady falšovaných liekov, ktoré zistila, sú iba "malým zlomkom" a že mnohé neboli nahlásené. Organizácia odhadla, že krajiny vynakladajú na falšované lieky okolo 30 miliárd dolárov.