Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Poľsko: Približne 1,5 milióna ukrajinských utečencov zostave v krajine

Na archívnej snímke dobrovoľníci pomáhajú ukrajinským utečencom utekajúcim pred vojenským konfliktom na Ukrajine pri nastupovaní do vlaku na železničnej stanici na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Przemysl na hraniciach s Poľskom. Foto: TASR/AP

Podľa komisára je Poľsko pripravené aj na prípadný nával nových utečencov z Ukrajiny v prípade, ak by sa vojna na Ukrajine zintenzívnila.

Varšava 27. apríla (TASR) - Približne polovica z troch miliónov Ukrajincov, ktorí od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine prekročili poľské hranice, plánuje v Poľsku ostať, uviedol v stredu komisár poľskej vlády pre utečencov Pawel Szefernaker. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Podľa Szefernakera sa v Poľsku v súčasnosti nachádzajú asi dva milióny utečencov. Približne 100.000 ukrajinských utečencov si v Poľsku našlo prácu a asi 600.000 utečencov žije v domácnostiach spolu s obyvateľmi Poľska, ktorí im ponúkli prístrešie.

"Sú tu však aj ľudia, pre ktorých je Poľsko iba tranzitnou krajinou na ceste do iných krajín ako Spojené štáty, Kanada, či Británia," uviedol Szefernaker.

Podľa komisára je tiež Poľsko pripravené aj na prípadný nával nových utečencov z Ukrajiny v prípade, ak by sa vojna na Ukrajine zintenzívnila.