Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počas plavby na Kanárske ostrovy sa stratilo približne 30 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň sa stratilo 11 ľudí z člna, na ktorom sa nachádzalo takmer 40 ľudí, 28 ľudí sa z tohto člna podarilo zachrániť. O niekoľko hodín neskôr záchranári objavili telá troch žien.

Las Palmas 31. augusta (TASR) - Približne 30 migrantov zrejme z krajín subsaharskej Afriky sa stratilo na mori, keď sa snažili preplávať na Kanárske ostrovy. Ďalších viac ako 30 migrantov sa podarilo španielskej pobrežnej stráži zachrániť. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na španielske úrady.

Záchranári našli skoro ráno 32 migrantov a jedno telo na člne v blízkosti ostrova Fuerteventura. Podľa zachránených migrantov sa však na člne v čase, keď vyplával, mohlo nachádzať až 60 ľudí.

Španielska mimovládna organizácia Caminando Fronteras uvádza, že sa stratili dve lode – jedna so 42 ľuďmi na palube a druhá s 59 osobami. V súčasnosti však nie je jasné, ktorú z lodí sa záchranárom podarilo nájsť, kedže niektorí preživší hovorili iba o 12 alebo 14 nezvestných osobách.

"Obe lode sú nafukovacie a vyplávali z rovnakej oblasti v ten istý deň, takže nevieme, ktorú loď sme našli," uviedla hovorkyňa organizácie Caminando Fronteras, ktorá dodala, že lode vyplávali z južného Maroka.

Minulý týždeň sa stratilo 11 ľudí z člna, na ktorom sa nachádzalo takmer 40 ľudí, 28 ľudí sa z tohto člna podarilo zachrániť. O niekoľko hodín neskôr záchranári objavili telá troch žien.

Počet ľudí, ktorí sa na lodiach snažia doplaviť na Kanárske ostrovy, od konca roka 2019 rapídne stúpol. Vlani na súostrovie priplávalo viac ako 23.000 migrantov, čo je najviac od roku 2006 a je to osemkrát viac ako v roku 2019. Od začiatku tohto roka na súostrovie priplávalo 8222 migrantov, čo je dvakrát viac ako za rovnaké obdobie vlani.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uvádza, že počas plavby na Kanárske ostrovy zahynulo tento rok doposiaľ 428 migrantov, čo je o 102 viac ako vlani v rovnakom období. Organizácia Caminando Fronteras však uvádza, že počet migrantov, ktorí zahynuli alebo sa stratili na mori, dosiahol za prvých šesť mesiacov tohto roka 1922.