Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 19. jún 2024Meniny má Alfréd
< sekcia Zahraničie

Príbuzní ozbrojených Albáncov z Kumanova vinia vládu z ľahostajnosti

Príslušníci macedónskych špeciálnych jednotiek kontrolujú osobné auto v macedónskom meste Kumanovo, kde prebiehajú druhý deň boje medzi policajnými silami a členmi ozbrojenej skupiny, v nedeľu 10. mája 2015. Foto: TASR/AP

Predseda kosovskej vlády Isa Mustafa na dnešnom zasadaní vládneho kabinetu ubezpečil, že Priština prijme všetky nevyhnutné opatrenia v záujme obnovenia stability v regióne.

Priština/Skopje 20. mája (TASR) - Príbuzní kosovských členov ozbrojenej skupiny etnických Albáncov, ktorých zlikvidovali alebo zadržali príslušníci útvarov macedónskej polície osobitého určenia pri operácii v Kumanove v dňoch 9.-10. mája, dnes demonštrovali v Prištine proti prístupu Kosova k dianiu v susednej krajine. Demonštranti obvinili vládu premiéra Isu Mustafu z ľahostajnosti voči vlastným občanom.

O fakte, že medzi 30 zadržanými ozbrojencami je 23 Kosovčanov, informovali macedónske úrady už skôr. Až v utorok však oznámili mená zabitých ozbrojencov, z čoho vyplynulo, že deviati z desiatich zabitých členov ozbrojenej skupiny boli kosovskí Albánci. Príbuzných zosnulých však o tom zatiaľ oficiálne nikto neinformoval.

Na dnešnej demonštrácii sa tak ozývali hlasy apelujúce na vládu, aby podnikla urýchlene kroky v záujme prevozu telesných pozostatkov zabitých. S nevôľou reagovali účastníci protestnej akcie aj na údajné mučenie zadržaných strážcami slovanského pôvodu vo väzenskom zariadení v Macedónsku, informovala tlačová agentúra APA.

Podobnú protestnú akciu ohlásilo kosovské nacionalistické opozičné hnutie Vetevendosje na dnešné popoludnie aj v meste Djakovica na západe Kosova, odkiaľ údajne pochádzali viacerí z ozbrojencov, uviedla televízia RTK.

Predseda kosovskej vlády Isa Mustafa na dnešnom zasadaní vládneho kabinetu ubezpečil, že Priština prijme všetky nevyhnutné opatrenia v záujme obnovenia stability v regióne. Súčasne podčiarkol, že Kosovo sa nikdy nestane destabilizujúcim faktorom v oblasti, informovali tamojšie médiá.