Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Príčinou výbuchu v závode v Leverkusene bola zrejme chemická reakcia

Na ilustračnej snímke výbuch v chemickej továrni. Foto: TASR/AP

Explózia následne vyvolala rozsiahly požiar v skladovacej nádrži a spaľovni odpadu chemického závodu, hasenie požiaru trvalo hodiny.

Frankfurt nad Mohanom 30. augusta (TASR) - Chemická reakcia v skladovacej nádrži bola podľa predbežnej vyšetrovacej správy pravdepodobnou príčinou júlovej explózie v chemickom závode v nemeckom meste Leverkusen, pri ktorej zahynulo v júli sedem ľudí. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie miestnych úradov.

K výbuchu v chemickom závode došlo 27. júla. Zranenia vtedy utrpelo ďalších 31 ľudí. Výbuch bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Predbežné zistenia, ktoré zverejnili úrady v neďalekom Kolíne nad Rýnom, naznačujú, že odpadová kvapalina v skladovacej nádrži 3 sa "pravdepodobne" v dôsledku chemickej reakcie samovoľne a rýchlo zahriala, čo viedlo k zvýšeniu tlaku.

"Celý proces sa odohral tak rýchlo, že bezpečnostné mechanizmy už neboli schopné tlak rozptýliť. Keď sa prekročil prípustný tlak, došlo k explózii," uvádza sa v správe.

Explózia následne vyvolala rozsiahly požiar v skladovacej nádrži a spaľovni odpadu chemického závodu, hasenie požiaru trvalo hodiny.

Kolínske úrady uviedli, že čakajú na ďalšiu expertízu, než bude možné vyvodiť konečné závery o príčine výbuchu.

Všetky obete i zranení boli zamestnancami chemického závodu. Prokuratúra v Kolíne nad Rýnom po výbuchu začala trestné stíhanie proti neznámu páchateľovi pre podozrenie z trestného činu usmrtenia z nedbanlivosti.