Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Dve tretiny Američanov nechcú, aby Trump zostal vo verejnom živote

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Verejná mienka o Trumpovi sa zhoršila po novembrových prezidentských voľbách.

Washington 15. januára (TASR) – Viac ako dve tretiny Američanov chcú, aby dosluhujúci prezidenta Donald Trump prestal pôsobiť vo verejnom živote, keď sa 20. januára skončí jeho funkčné obdobie v Bielom dome. Vyplýva to z nového prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút Pew Research Center.

Trumpovo pôsobenie vo funkcii prezidenta USA hodnotí pozitívne rekordne nízky počet respondentov – iba 29 percent. Aj jeho priaznivci pritom čoraz častejšie deklarujú, že sú nespokojní s jeho správaním sa a konaním po novembrových prezidentských voľbách.

K tomuto prudkému poklesu v hodnotení dosluhujúceho prezidenta došlo po vpáde Trumpových priaznivcov do komplexu vládnych budov na Kapitole vo Washingtone, ktorý sa odohral 6. januára a vyžiadal si aj obete na životoch.

V reakcii na to Snemovňa reprezentantov Kongresu USA v stredu schválila podanie ústavnej žaloby (impeachmentu) na Trumpa, a to za podnecovanie povstania. Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát.

Agentúra DPA s odvolaním sa na prieskum inštitútu Pew Research Center informuje, že iba asi štvrtina opýtaných si myslí, že republikánsky prezident nenesie za násilnosti na Kapitole určitú zodpovednosť.

Trump totiž 6. januára v príhovore k svojim priaznivcom zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o sfalšovaných prezidentských voľbách a následne ich vyzval, aby pochodovali na Kapitol. Neskôr, keď situácia okolo Kapitolu už eskalovala, im odkázal, aby „išli domov". Neskôr však poprel, že by svojich stúpencov podnecoval k násilnostiam.

V ostrom kontraste s vnímaním Trumpa je postoj respondentov k jeho nástupcovi vo funkcii prezidenta USA Joeovi Bidenovi: jeho správanie sa a konanie za posledné dva mesiace hodnotí kladne 64 percent spomedzi opýtaných.