Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Fidesz mierne vedie pred zoskupením V jednote za Maďarsko

Maďarský premiér a predseda strany Fidesz Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Inštitút pripomína, že vlani v novembri a v decembri ešte opozičné zoskupenie viedlo pred vládnym blokom o 1 – 2 percentuálne body.

Budapešť 14. februára (TASR) - Necelých 50 dní pred aprílovými parlamentnými voľbami v Maďarsku podporuje blok vládnych strán Fidesz-KDNP 38 percent Maďarov a opozičnému zoskupeniu šiestich strán V jednote za Maďarsko by odovzdalo hlas 36 percent voličov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu inštitútu Závecz Research, ktoré v pondelok zverejnil spravodajský server telex.hu.

Inštitút pripomína, že vlani v novembri a v decembri ešte opozičné zoskupenie viedlo pred vládnym blokom o 1 – 2 percentuálne body.

Z ďalších straníckych volebných listín dosiahla trojpercentnú podporu listina radikálneho Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) a dvojpercentnú podporu listina Strany dvojchvostého psa. Zvyšné strany podporilo jedno percento opýtaných, žiadnu stranu nechce voliť 20 percent respondentov.

V rebríčku popularity strán vedie Fidesz s 39 percentami a najsilnejšou opozičnou politickou stranou zostáva aj naďalej Demokratická koalícia (DK) s 12-percentnou podporou. Jobbik podporuje osem percent, Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) päť percent a stranu Momentum štyri percentá opýtaných.

Voliči v jednokolových voľbách rozhodujú o mandáte 199 poslancov. Každý volič má k dispozícii dva hlasy: jedným rozhodne o politickej strane a druhým bude voliť kandidáta jednomandátových volebných obvodov.