Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Imidž USA v zahraničí sa po zvolení Bidena zlepšil

Americký prezident Joe Biden máva po pristátí lietadla Air Force One na letisku Cornwall Newquay neďaleko anglického mesta Newguay pred summitom G7 9. júna 2021. Foto: TASR/AP

Pew robil prieskum medzi 16 254 ľuďmi od marca do mája v 12 až 16 krajinách, v závislosti od otázok.

Washington 10. júna (TASR) - Imidž Spojených štátov vo svete sa zlepšil po zvolení demokrata Joea Bidena za prezidenta, ale stále zostávajú obavy o zdravie americkej demokracie. Vyplýva to z nového prieskumu zverejneného vo štvrtok, informovala tlačová agentúra AFP.

Správa inštitútu Pew Research Center, ktorý robil prieskum medzi obyvateľmi 16 krajín, bola zverejnená práve v čase, keď je Biden v Európe na svoje prvej zahraničnej ceste od zvolenia do prezidentského úradu.

Spojené štáty mali počas úradovania prezidenta Donalda Trumpa vo všeobecnosti slabú úctu ľudí v prieskumoch verejnej mienky, píše AFP.

Inštitút Pew uviedol, že v 12 krajinách vyjadrilo tento rok a v roku 2020 priemerne 75 percent ľudí dôveru v prezidenta Bidena a jeho kroky v zahraničnej politike – v porovnaní s vlaňajšími 17 percentami v prospech Trumpa.

Vo Francúzsku 65 percent opýtaných odpovedalo, že vnímajú Spojené štáty pozitívne, čo je skokový nárast z vlaňajších 31 percent.

Podobné zlepšenie o 25 percentuálnych bodov a viac bolo zaznamenané v Nemecku, Japonsku, Taliansku, Holandsku a Kanade.

V ďalších krajinách – Austrálii, Británii, Grécku, Južnej Kórei, Španielsku a Švédsku – takisto skokovo narástla miera kladného hodnotenia Spojených štátov.

Prieskum v 12 krajinách týkajúci sa konkrétne prvého roku v prezidentskom úrade ukázal, že priemerne 77 percent opýtaných opísalo Bidena ako dobre kvalifikovaného na tento úrad – oproti iba 16 percentám opýtaných, ktorý takto vnímali Trumpa.

Pew informoval, že priemerne 89 percent ľudí v 16 krajinách schvaľuje Bidenovo rozhodnutie znovu sa pripojiť k Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) a 85 percent podporuje znovupripojenie USA k parížskej klimatickej dohode.

Okolo 67 percent opýtaných v 16 krajinách odpovedalo, že Spojené štáty sú "veľmi" alebo "do určitej miery" spoľahlivým partnerom, pričom 57 percent ľudí tvrdilo, že očakávajú, že vzťahy zostanú rovnaké, a 39 percent uviedlo, že očakávajú zlepšenie vzťahov.

Pew takisto skúmal postoje k Spojeným štátom po novembrových prezidentských voľbách a po útoku Trumpových podporovateľov na americký Kongres zo 6. januára.

Sedemnásť percent opýtaných odpovedalo, že demokracia v USA je "dobrým príkladom" pre ostatné krajiny, pričom 57 percent uviedlo, že "USA bývali dobrým príkladom, ale v posledných rokoch už nie sú".

Dvadsaťtri percent ľudí odpovedalo, že "nikdy neboli dobrým príkladom".

Pew robil prieskum medzi 16 254 ľuďmi od marca do mája v 12 až 16 krajinách, v závislosti od otázok. Išlo o tieto krajiny: Austrália, Belgicko, Británia, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Japonsko, Južná Kórea, Kanada, Nemecko, Nový Zéland, Singapur, Španielsko, Švédsko, Taliansko a Taiwan.