Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Maďarský vládny blok Fidesz-KDNP si udržiava výrazný náskok

Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na tlačovú konferenciu po predsedníctve Európskej ľudovej strany (EĽS), ktoré sa zaoberalo požiadavkou vylúčenia maďarského Fideszu zo svojich radov v Bruseli 20. marca 2019. Foto: TASR/AP

Opozičné strany nedokázali profitovať v uplynulých mesiacoch z výsledkov komunálnych volieb, po ktorých ich preferencie stagnovali.

Budapešť 10. decembra (TASR) - Blok maďarských vládnych strán Fidesz-KDNP si aj po októbrových komunálnych voľbách, v ktorých prišiel o kontrolu nad Budapešťou i niekoľkými ďalšími maďarskými mestami, naďalej udržiava výrazný náskok. Volilo by ho 42 percent občanov Maďarska, vyplýva z výsledkov prieskumu inštitútu Nézőpont, ktoré v utorok zverejnilo internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.

Denník konštatoval, že popularita vládneho bloku bola počas celého roka 2019 vyrovnaná. Fidesz-KDNP mesačne zaznamenal podporu každého druhého rozhodnutého voliča a aj v aktuálnom prieskume tieto strany podporilo 52 percent rozhodnutých voličov. Tábor priaznivcov vládneho bloku je i naďalej vyše trojmiliónový.

Opozičné strany nedokázali profitovať v uplynulých mesiacoch z výsledkov komunálnych volieb, po ktorých ich preferencie stagnovali.

V kategórii rozhodnutých voličov by opozičné strany Momentum, Demokratická koalícia (DK), Jobbik, Maďarská socialistická strana (MSZP)-Dialóg (Párbeszéd), Maďarská strana dvojchvostého psa (MKKP) a Politika môže byť iná (LMP) získali v prípadných terajších voľbách spoločne 44-percentný výsledok.

V kategórii všetkých voličov dosiahli v prieskume strany Momentum, DK a Jobbik po sedem percent hlasov respondentov, MSZP-Dialóg päť percent, MKKP tri percentá a LMP dve percentá.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)