Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prieskum pred 2. kolom voľby: Prezidentom ČR by sa stal Pavel

Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel prichádza do volebnej centrály v Prahe po uzatvorení volebných miestností v 1. kole prezidentských volieb v Českej republike v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu sa plánuje na druhom kole prezidentských volieb zúčastniť 84 percent respondentov, určite chce hlasovať 71 percent.

Praha 21. januára (TASR) — Druhé kolo voľby prezidenta ČR, ktoré sa uskutoční o týždeň, by s prehľadom vyhral armádny generál Petr Pavel. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií, ktorý pre Českú televíziu vypracovali agentúry Data Collect a Kantar CZ. TASR o tom informuje na základe správy zverejnenej na webe spravodajskej televízie ČT24.

Ak by sa voľby konali tento týždeň, Pavla by volilo 46 percent opýtaných, ďalších sedem percent jeho voľbu zvažuje. Predsedovi ANO Andrejovi Babišovi by dalo hlas 29 percent opýtaných, ďalších deväť percent respondentov jeho voľbu zvažuje. Zvyšných deväť percent opýtaných nie je rozhodnutých.

Podľa prieskumu sa plánuje na druhom kole prezidentských volieb zúčastniť 84 percent respondentov, určite chce hlasovať 71 percent. Naopak deväť percent respondentov voliť určite nepôjde, ďalších šesť percent skôr nepôjde.

Prieskum sa uskutočnil od 16. a 19. januára na vzorke 1562 respondentov. Štatistická chyba sa pohybuje od jedného do 2,5 percentuálneho bodu.

Druhé kolo voľby prezidenta ČR sa uskutoční 27. a 28. januára. Pavel získal v prvom kole 35,4 percenta hlasov, Babiš 34,99 percenta.