Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Väčšina Ukrajincov chce rozpustenie parlamentu a rezignáciu vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prieskum sa uskutočnil medzi 2000 respondentmi vo veku od 18 rokov na celej Ukrajine s výnimkou Ruskom anektovaného Krymu a okupovaných území v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Kyjev 4. februára (TASR) - Približne 63 percent Ukrajincov podporuje myšlienku rozpustenia parlamentu a usporiadania predčasných volieb, 62 percent je za rezignáciu vlády a vymenovanie nového kabinetu ministrov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila 2. a 3. februára Sociologická skupina Rejting. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Ukrinform.

"Až 63 percent podporuje myšlienku rozpustenia parlamentu a usporiadania predčasných volieb, zatiaľ čo 30 percent ju nepodporuje. Asi 62 percent respondentov podporuje rezignáciu vlády a vymenovanie nového kabinetu, zatiaľ čo 29 percent to nepodporuje. Asi 50 percent podporuje myšlienku rezignácie prezidenta a uskutočnenia predčasných prezidentských volieb," uvádza sa v správe skupiny Rejting.

Podľa správy sa podpora konania predčasných parlamentných volieb za posledné dva mesiace zvýšila z 58 percent na 63 percent, prezidentských volieb z 39 percent na 50 percent a vymenovania nového kabinetu ministrov zo 60 percent na 62 percent.

Prieskum sa uskutočnil medzi 2000 respondentmi vo veku od 18 rokov na celej Ukrajine s výnimkou Ruskom anektovaného Krymu a okupovaných území v Doneckej a Luhanskej oblasti. Štatistická chyba nepresiahla 2,2 percenta.