Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Väčšina Ukrajincov chce Vianoce sláviť 25. decembra

Ľudia počas rozsvietenia vianočného stromčeka vo farbách ukrajinskej národnej zástavy v Kyjeve 19. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine je viacero kresťanských denominácií, jedni doteraz slávili Vianoce 25. decembra, iní 7. januára.

Kyjev/Londýn 30. decembra (TASR) — Až 60 percent Ukrajincov chce sláviť Vianoce 25. decembra a iba 25 percent v doterajšom termíne, teda 7. januára. Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa uskutočnil prostredníctvom aplikácie DIJA (Deržava i ja — v preklade: Štát a ja). O jeho výsledkoch informovala britská stanica BBC.

Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Michail Fedorov spresnil, že bolo spracovaných viac ako 1,5 milióna hlasov odovzdaných v priebehu jedného týždňa. Získané dáta považuje minister za dostatočne reprezentatívne.

BBC dodala, že 12,5 percenta hlasujúcich podporilo oba dátumy, zvyšní účastníci prieskumu deklarovali, že Vianoce neslávia.

Na Ukrajine je viacero kresťanských denominácií, jedni doteraz slávili Vianoce 25. decembra, iní 7. januára.

Ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC), ktorá v roku 2018 vyhlásila nezávislosť od ruského patriarchátu a začiatkom roka 2019 bola uznaná aj Konštatínopolom, tento rok oficiálne umožnila farnostiam vybrať si, kedy budú sláviť Vianoce: či v obvyklom termíne v januári (podľa juliánskeho kalendára) alebo 25. decembra (podľa gregoriánskeho kalendára).

Viaceré pravoslávne cirkvi, ktoré sa dištancujú od patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla pre jeho podporu vojny na Ukrajine, už začali diskutovať o tom, že by aj Veľkú noc začali sláviť v rovnakom čase ako katolíci.