Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vojna na Ukrajine ovplyvňuje predvolebnú kampaň vo Francúzsku

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Odkedy ruská armáda 24. februára zaútočila na Ukrajinu, tak rastie popularita súčasného prezidenta Emmanuela Macrona.

Paríž 5. marca (TASR) - Svoje znepokojenie nad inváziou ruských vojsk na Ukrajine vyjadrilo až 90 percent obyvateľov Francúzska, ktorí sa zúčastnili na prieskume verejnej mienky agentúry Ipsos, pričom 43 percent z nich uviedlo, že sú "veľmi znepokojení". Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré boli zverejnené v sobotu.

Deväť z desiatich Francúzov sa najviac obáva ekonomických následkov vojny na Ukrajine. Takmer rovnaký počet opýtaných má strach aj z možného rozšírenia konfliktu. Strach z potenciálneho použitia jadrových zbraní vyjadrilo 75 percent opýtaných.

Odkedy ruská armáda 24. februára zaútočila na Ukrajinu, tak rastie popularita súčasného prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý len vo štvrtok oficiálne oznámil, že bude kandidovať v aprílových prezidentských voľbách. Svoju podporu mu vyjadrilo 30,5 percenta opýtaných, čo je oproti predchádzajúcemu prieskumu Ipsos nárast o 6,5 percenta. Macron vedie nad svojimi vyzývateľmi vo všetkých vekových a socioekonomických skupinách.

Macron je tiež jediný kandidát, ktorému verí viac ako polovica opýtaných - 55 percent respondentov označilo "pretože mu verím" ako najväčšiu motiváciu ho voliť. Naopak len 32 percent ako dôvod uviedlo jeho politické postoje.

Takmer tri štvrtiny respondentov, ktorí Macrona volili v predchádzajúcich prezidentských voľbách, mu v apríli plánuje opäť odovzdať svoj hlas.

Emmanuel Macron kandidatúru ako posledný oznámil tento štvrtok, avšak v predvolebných prieskumoch verejnej mienky dlhodobo vedie. Prezidentské voľby sa vo Francúzsku uskutočnia 10. apríla, prípadné druhé kolo bude 24. apríla.