Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Prigožin obvinil Moskvu zo zavádzania Rusov pri ukrajinskej ofenzíve

Ukrajinský tank jazdí na fronte pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v sobotu 17. júna 2023. Foto: TASR/DPA

"Zavádzajú Rusov," povedal Prigožin vo zvukovom zázname, ktorý zverejnili jeho hovorcovia.

Moskva 21. júna (TASR) - Zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v stredu obvinil predstaviteľov ruskej vlády zo zavádzania obyvateľov pri ukrajinskej protiofenzíve a poukázal na pokrok Kyjeva na bojisku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Zavádzajú Rusov," povedal Prigožin vo zvukovom zázname, ktorý zverejnili jeho hovorcovia. Dodal, že Rusko prišlo o viacero obcí vrátane dediny Pjatychatky v Záporožskej oblasti a poukázal aj na nedostatok zbraní a streliva.

"Obrovské kusy (územia) boli odovzdané nepriateľovi," povedal a dodal, že ukrajinskí vojaci sa usilujú prekročiť rieku Dneper, ktorá je prirodzenou hranicou na frontovej línii. "Toto všetko je totálne skrývané pred všetkými," povedal. "Rusko sa jedného dňa prebudí a zistí, že aj Krym bol odovzdaný Ukrajine," povedal.

Kyjev v júni začal na východe a juhu protiofenzívu s cieľom získať späť okupované územia. Ukrajina zatiaľ hlási oslobodenie ôsmich obcí. Ruský prezident Vladimir Putin opakovane uviedol, že táto protiofenzíva zlyháva. V stredu tvrdil, že ukrajinskí vojaci utrpeli vážne straty a na fronte nastal istý pokoj.

Prigožin však uviedol, že ruské ministerstvo obrany nehovorí pravdu a prichádza o územia. Jeho žoldnieri sa celé mesiace zúčastňovali na obliehaní miest na východe Ukrajiny vrátane Bachmutu.