Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Prigožin oznámil dobytie mesta Krasna Hora

Podnikateľ Jevgenij Prigožin, vľavo. Foto: TASR/AP

Počas bojov sa výrazne prejavila rivalita medzi polovojenskou vagnerovou skupinou a ruskou armádou, hoci Kremeľ akúkoľvek roztržku popiera.

Moskva 12. februára (TASR) - Jevgenij Prigožin, vodca ruskej polovojenskej vagnerovej skupiny v nedeľu oznámil, že jeho vojaci obsadili mesto Krasna Hora v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR informuje podľa správy AFP.

"Dnes vagnerove útočné jednotky obsadili mesto Krasna Hora," uviedol vo vyhlásení Jevgenij Prigožin. AFP nedokázala toto tvrdenie nezávisle potvrdiť.

Krasna Hora leží v blízkosti železničnej trate len niekoľko kilometrov severne od mesta Bachmut, ktoré sa Moskva dlhé mesiace snaží neúspešne dobyť. Počas niekoľkomesačných bojov mesto získalo politický a symbolický význam, hoci o strategickom význame Bachmutu odborníci diskutujú.

Počas bojov sa výrazne prejavila rivalita medzi polovojenskou vagnerovou skupinou a ruskou armádou, hoci Kremeľ akúkoľvek roztržku popiera.

Prigožin 11. januára oznámil, že jeho bojovníci dobyli Soledar, severne od Krasnej Hory. Ruské ministerstvo obrany až o dva dni potvrdilo, že mesto kontrolujú moskovské sily.

"Po dobytí Soledaru a masovom humbuku, že v Soledare boli okrem vagnerovcov aj iní (vojaci), boli chlapci samozrejme veľmi frustrovaní," povedal v nedeľu Prigožin. "V okruhu 50 kilometrov viac-menej ostávajú iba vagnerovci a oni dobyjú Bachmut," dodal.