Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prigožin: Tvrdenia Ruska o stratách na strane Ukrajiny sú len fantázie

Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v pondelok 5. júna 2023, ruské samohybné delá strieľajú na ukrajinské pozície na neznámom mieste. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská armáda v nedeľu odrazila pokus Ukrajiny o útok v južnej časti Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Prigožin je v otvorenom spore s ruským ministerstvom obrany, ktoré okrem iného obvinil, že jeho vojakom nedodávalo v bojoch o Bachmut dostatok munície.

Kyjev 6. júna (TASR) — Za "divoké fantázie" označil v utorok šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin tvrdenia Ruska, že postupujúcim ukrajinským jednotkám spôsobilo obrovské straty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že odrazilo ukrajinskú ofenzívu, pričom zahynulo 1500 ukrajinských vojakov a bolo zničených viac než 100 obrnených vozidiel.

"Zlikvidovať jeden a pol tisíca ľudí za jeden deň, na vyše 150 kilometroch, to musí byť riadny masaker, pekelný masaker," napísal v reakcii na tieto tvrdenia na platforme Telegram Prigožin. "Preto sa domnievam, že sú to len divoké fantázie," dodal.

Šéf vagnerovcov už v pondelok uviedol, že ukrajinskí vojaci postúpili pri východoukrajinskom meste Bachmut, o ktorom Rusko minulý mesiac vyhlásilo, že ho ovládlo. Ruskí vojaci podľa Prigožina "pomaly" opúšťajú dedinu Berchivka neďaleko Bachmutu, čo nazval "hanbou".

Prigožin je v otvorenom spore s ruským ministerstvom obrany, ktoré okrem iného obvinil, že jeho vojakom nedodávalo v bojoch o Bachmut dostatok munície.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vo videoposolstve zverejnenom na sociálnych sieťach vyzdvihol ukrajinských vojakov za postup pri Bachmute, ktorý sa stal dejiskom najkrvavejších bojov od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.