Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Prigožin tvrdí, že vagnerovcom sa podarilo úplne dobyť Bachmut

Jevgenij Prigožin, vľavo, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dodal, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli.

Moskva 20. mája (TASR) - Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Kyjev na toto vyhlásenie bezprostredne nereagoval. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Prigožin vo videu zverejnenom na platforme Telegram uviedol, že vagnerovci získali nad Bachmutom úplnú kontrolu okolo poludnia. Na videu držal v rukách ruskú vlajku, za ním stáli vojaci a v diaľke bolo počuť výbuchy.

Dodal, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli. "Získali sme úplne celé mesto, od domu k domu," povedal.

Agentúra Reuters uviedla, že toto tvrdenie nedokáže nezávisle overiť.

Prigožin zároveň poslal odkaz ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý v sobotu pricestoval na summit G7 v Japonsku. "Ak uvidíš (amerického prezidenta Joea) Bidena, pobozkaj ho na čelo a pozdravuj ho odo mňa," povedal.

Kyjev tvrdenie šéfa vagnerovcov poprel. "Nie je to pravda. Naše jednotky bojujú v Bachmute," reagoval hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70.000 ľudí.

Kyjev v uplynulých dňoch viackrát hlásil, že ukrajinskej armáde sa podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí Bachmutu.