Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Prigožin vyhlásil súťaž na vytvorenie ruského konkurenta pre YouTube

Šéf ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Prigožin, ktorého vagnerovci bojujúci na strane Ruska na Ukrajine a sú kombináciou žoldnierov a trestancov, chce teraz svoje pole pôsobnosti rozšíriť aj na technologický sektor.

Moskva 27. februára (TASR) - Šéf ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa rozhodol financovať súťaž na vytvorenie ruského konkurenta streamovacej platformy YouTube. Informuje o tom v pondelok stanica Sky News.

Prigožin, ktorého vagnerovci bojujúci na strane Ruska na Ukrajine a sú kombináciou žoldnierov a trestancov, chce teraz svoje pole pôsobnosti rozšíriť aj na technologický sektor. Rozhodol sa totiž zafinancovať programátorov a vytvoriť vlastnú streamovaciu platformu. Zmienený YouTube obvinil z toho, že "dusí ruských programátorov". Nová platforma podľa jeho slov oslobodí ruské kanály zdieľajúce videá z "informačného väzenia".

"Financujem súťaž s názvom Video Revolution, ktorej cieľom je ukázať obyvateľom Ruskej federácie aj celého sveta, že v Rusku je obrovské množstvo programátorov a iných odborníkov, ktorí sú schopní vytvoriť a odprezentovať tzv. video hosting, ktorý nie je menej atraktívny než YouTube," uviedol Prigožin na platforme Telegram. "Dúfam, že potom byrokrati pochopia, že predlžovaním života (platformy) YouTube dusia ruských programátorov," dodal.