Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Prigožin žiada Moskvu o odovzdanie pozícií v Bachmute čečenským silám

Yevgeny Prigozhin. Foto: TASR/AP

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Moskva 6. mája (TASR) - Šéf ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny (Wagner Group) Jevgenij Prigožin v sobotu požiadal Moskvu, aby mu umožnila odovzdať svoje pozície vo východoukrajinskom meste Bachmut, kde prebiehajú intenzívne boje, čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Žiadam vás, aby ste do polnoci 10. mája vydali bojový rozkaz o presune pozícií vagnerovských polovojenských jednotiek v Bachmute a na jeho okraji k jednotkám práporu Achmat," uviedol Prigožin v liste adresovanom ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Prápor Achmat sa vzťahuje na čečenské bojové jednotky pod velením Kadyrova - blízkeho spojenca Moskvy -, ktorý od roku 2007 vládne v prevažne moslimskom Čečensku, autonómnej republike Ruskej federácie na severnom Kaukaze.

Prigožin povedal, že jeho bojovníci budú nútení stiahnuť sa pre dlhodobý akútny nedostatok munície. Zároveň obvinil ruské ministerstvo obrany z toho, že vagnerovcom dodalo od októbra 2022 len 32 percent požadovanej munície.

Vagnerovci vedú bitku o Bachmut, počas ktorej vyplávala na povrch rivalita medzi Prigožinom a konvenčnou ruskou armádou. Prigožin v piatok pohrozil Kremľu stiahnutím svojich mužov v sérii videí, v ktorých zaútočil na Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Kadyrov v piatok na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že jeho bojovníci sú "pripravení postupovať a obsadiť toto mesto". Čečenský vodca zároveň vyzdvihol vagnerovské jednotky a pripomenul, že obe skupiny bojovali bok po boku v "najťažších" bitkách o mestá Popasna, Severodoneck a Lysyčansk.

Prigožin vo svojej skoršej sobotňajšej správe poďakoval Kadyrovovi za jeho ponuku a uviedol, že čečenské sily sa "bezpochyby" zmocnia Bachmutu.

Boje o Bachmut trvajú od augusta minulého roka. Napriek postupu sa ruským jednotkám - i s účasťou vagnerovcov - stále nepodarilo mesto úplne obsadiť.

Hoci má Bachmut, kde pred vojnou žilo približne 70.000 obyvateľov, z vojensko-strategického hľadiska iba sporný význam, obe strany oň zvádzajú urputné a krvavé boje.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová tvrdí, že ruské jednotky chcú ovládnuť Bachmut do 9. mája.