Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prigožin:Majú sa vyšetriť zločiny ruských predstaviteľov pred inváziou

Na snímke Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters ide o doposiaľ najotvorenejší útok Prigožina voči Šojguovi a Gerasimovovi, ktorí zatiaľ na jeho kritiku verejne nereagovali.

Moskva 31. mája (TASR) — Ruský oligarcha a zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny v stredu oznámil, že požiadal prokuratúru, aby prešetrila, či poprední predstavitelia ruského ministerstva obrany nespáchali pred alebo po začiatku invázie na Ukrajinu nejaký zločin. Informovali o tom agentúra Reuters a denník The Guardian.

Prigožin je v otvorenom spore s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a náčelníkom generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerijom Gerasimovom, ktorých obviňuje z toho, že svojou nekompetentnosťou sabotujú ruskú armádu.

"Dnes som poslal listy Vyšetrovaciemu výboru (Ruskej federácie) a prokuratúre Ruskej federácie so žiadosťou o preverenie skutočnosti, či niekoľko vysoko postavených funkcionárov ministerstva obrany nespáchalo trestný čin počas prípravy a priebehu ŠVO (špeciálnej vojenskej operácie)," uviedol Prigožin. Dodal, že tieto listy nebudú zverejnené, pretože sa nimi budú zaoberať vyšetrovacie orgány.

Podľa agentúry Reuters ide o doposiaľ najotvorenejší útok Prigožina voči Šojguovi a Gerasimovovi, ktorí zatiaľ na jeho kritiku verejne nereagovali.

Prigožin, podnikateľ v oblasti cateringu, je jedným z členov úzkeho kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa počas vojny na Ukrajine najviac dostal do popredia. Minulý týždeň vtipkoval, že by ho nemali prezývať "Putinov šéfkuchár", ale "Putinov mäsiar".

Prigožin vyhlásil, že jeho lojalita voči Putinovi je súčasťou jeho politického postoja, ktorý opísal takto: "Milujem svoju vlasť, slúžim Putinovi. Šojgu by mal by súdený a my budeme bojovať ďalej."

Vo svojom tohtotýždňovom vyhlásení Prigožin uviedol, že ďalej informuje najvyšších predstaviteľov Ruska o problémoch a kritizoval ich, že bránia štátnym médiám v informovaní o jeho súkromnej armáde.

Analytici a diplomati pre Reuters povedali, že Prigožin svojim vyjadreniami neútočí priamo Putina, ale skôr zohráva úlohu šaša, pričom koná so súhlasom tých, ktorí sú nespokojní s priebehom vojny na Ukrajine.