Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Primátor Ľvova žiada o pomoc pri podpore ľudí utekajúcich pred vojnou

Ženy a deti stoja na nástupišti pred ich nastupovaním do vlaku smerom do Ľvova na železničnej stanici v Kyjeve 3. marca 2022. Foto: TASR/AP

V meste sa podľa primátora nateraz zdržiava asi 200.000 vnútorne vysídlených osôb a 50.000 ich denne prechádza miestnou železničnou stanicou.

Ľvov 7. marca (TASR) - Západoukrajinské mesto Ľvov dosiahlo hranicu svojej kapacity na poskytovanie pomoci ľuďom vysídleným v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a požiadalo o pomoc medzinárodné organizácie. Podľa agentúry Reuters o tom v pondelok informoval ľvovský primátor Andrij Sadovyj.

Sadovyj uviedol, že cez Ľvov už prešlo niekoľko stoviek tisíc ľudí, ktorí smerovali na západ Ukrajiny, aby boli v bezpečí. V Ľvove sa podľa jeho slov nateraz zdržiava asi 200.000 vnútorne vysídlených osôb a 50.000 ich denne prechádza miestnou železničnou stanicou.

"Predpokladáme, že príde ďalšia vlna (utečencov)... a vyzývame medzinárodné humanitárne organizácie, aby sem prišli a pomohli," povedal.

Ľvov je jedným z miest, kam cestujú mnohí ľudia z iných regiónov Ukrajiny, aby následne prekročili hranice do Poľska, pripomenula stanica Sky News.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok oznámil, že počet ľudí, ktorí ušli pred vojnou z Ukrajiny, sa zvýšil už na 1,7 milióna.

EÚ v pondelok vyslovila predpoklad, že ak bude ostreľovanie Ukrajiny ruskými jednotkami pokračovať, mohlo by hranicu prekročiť päť miliónov utečencov.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo svojom vyhlásení varoval pred "veľkým problémom" na východnej hranici EÚ a žiadal posilniť zdroje na pomoc pri zvládaní tejto krízy, informovala Sky News.