Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Primátor Prahy rokoval s Fialom o zatvorenom centre pre Ukrajincov

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 utečenci utekajúci z oblasti Mariupol na Ukrajine sedia v autobuse počas príchodu na hraničný priechod Veselo-Voznesenka v Rusku. Foto: TASR/AP

V hlavnom meste Českej republiky je podľa Hřiba štyrikrát viac utečencov než v iných krajoch. Ak sa ich nepresunie aspoň 30.000, hrozí podľa neho veľký sociálny problém.

Praha 17. júna (TASR) - Pražský primátor Zdeněk Hřib sa v piatok stretol s českým premiérom Petrom Fialom a ministrom vnútra Vítom Rakušanom. Rokovali spolu o zatvorenom asistenčnom centre pre ukrajinských utečencov v pražských Vysočanoch. Hřib požaduje, aby sa Ukrajinci prerozdeľovali do menej vyťažených krajov. Po stretnutí uviedol, že vo so svojich požiadavkách dosiahli pokroky, informuje TASR.

Hřib premiérovi opísal situáciu s utečencami z pohľadu samospráv. Uviedol, že situáciu vidia rozdielne, ale aj na základe stretnutia dosiahli vyššiu úroveň porozumenia. "Musíme prestať hľadať dôvody, prečo to nejde, a nájsť spôsob, ako to pôjde," povedal Hřib.

Primátor od vlády požaduje vytvorenie opatrení, ktoré majú presvedčiť utečencov, aby sa presunuli do menej zaťažených oblastí. Druhým krokom je vytvorenie koordinačného mechanizmu v spolupráci so samosprávami. Tu je podľa primátora na rade vláda, ktorá by sa mala postarať o vytvorenie konkrétneho systému. "Ide v podstate o IT systém, ktorý bude prepájať ponuku možných umiestnení a dopyt po umiestnení utečencov," vysvetlil primátor.

Na otázku opätovného otvorenia asistenčného centra odpovedal, že ak sa problémy s kapacitou vyriešia a utečencov začnú skutočne prerozdeľovať, budú o znovuotvorení centra vo Vysočanoch rokovať.

V hlavnom meste Českej republiky je podľa Hřiba štyrikrát viac utečencov než v iných krajoch. Ak sa ich nepresunie aspoň 30.000, hrozí podľa neho veľký sociálny problém.

V stredu 15. júna zatvoril pražský magistrát najvyťaženejšie asistenčné centrum pre ukrajinských utečencov vo štvrti Vysočany. Primátor to zdôvodnil nedostatočnou ubytovacou kapacitou či nedostatkom miest v školských zariadeniach. Centrum od začiatku vojny zaregistrovalo takmer 100.000 Ukrajincov, čo je najviac zo všetkých centier v Česku.