Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Primátor Rotterdamu odsúdil násilný protest proti obmedzeniam

Demonštranti protestujú proti sprísneniu pandemických opatrení v Rotterdame v piatok 19. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Polícia bola nútená použiť zbrane a dokonca vypáliť varovné výstrely, povedal Aboutaleb na tlačovej konferencii, pričom násilnosti odsúdil.

Rotterdam 2O. novembra (TASR) - Primátor holandského Rotterdamu Ahmed Aboutaleb v sobotu odsúdil násilnosti, ku ktorým došlo v tomto prístavnom meste na piatkovom proteste proti sprísneniu protipandemických opatrení. Sedem osôb na mieste utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na demonštrácií v Rotterdame sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Tí došli vysloviť svoj nesúhlas s vládnym plánom povoliť vstup do prevádzok a na spoločenské udalosti len osobám, ktoré sa preukážu platným tzv. covidpasom.

Niektorí účastníci protestu používali zábavnú pyrotechniku, hádzali do policajtov kamene a podpaľovali autá. Polícia použila varovné výstrely a vodné delá.

"Polícia bola nútená použiť zbrane a dokonca vypáliť varovné výstrely," povedal Aboutaleb na tlačovej konferencii, pričom násilnosti odsúdil.

Tamojšie úrady v súvislosti s výtržnosťami zadržali viac ako 20 ľudí. Avšak očakávajú, že zadržia ešte viac osôb, keďže centrum mesta, kde sa nepokoje odohrali, je dôkladne monitorované bezpečnostnými kamerami.

Holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus označil "extrémne násilie" voči policajtom a hasičom v Rotterdame za "ohavné".

"Právo protestovať je v našej spoločnosti veľmi dôležité, ale to, čoho svedkami sme boli minulú noc, bolo jednoducho kriminálne správanie," uviedol Grapperhaus.

Organizátori plánovaného sobotňajšieho protestu proti covidovým opatreniam v Amsterdame oznámili, že podujatie po piatkových násilnostiach zrušili.

Holandská vláda minulý týždeň oznámila návrat k čiastočnému lockdownu, ktorý bude platný tri týždne. Bary, reštaurácie, kaviarne a supermarkety musia v súlade s novými opatreniami zatvárať od minulej soboty o 20.00 h. Obchody, ktoré predávajú iné než základné tovary, musia zatvárať už o 18.00 h.