Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Primátor Varšavy žiada od vlády a OSN väčšiu podporu pri utečencoch

Na archívnej snímke utečenci v utečeneckom centre 2. apríla 2022 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vstúpili na poľské územie takmer tri milióny ľudí. Populácia Varšavy zároveň vzrástla o 15 percent.

Varšava 22. apríla (TASR) - Medzinárodné spoločenstvo a poľská vláda musia lepšie koordinovať situáciu a poskytnúť väčšiu podporu mestám a charitatívnym organizáciám, ktoré pomáhajú ukrajinským utečencom. Vo štvrtok to uviedol primátor Varšavy Rafal Trzaskowski, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Európska únia a Organizácia Spojených národov musia zakročiť a vytvoriť koordinačný mechanizmus," povedal Trzaskowski.

Poľsko získalo medzinárodné uznanie za zvládanie utečeneckej krízy, pripomína Reuters. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vstúpili na poľské územie takmer tri milióny ľudí. Populácia Varšavy zároveň vzrástla o 15 percent.

"Potrebujeme priamu pomoc, pretože zo strany vlády neexistuje žiadna stratégia. Veľa z toho, čo vidíte v Poľsku, je založené na improvizácii," dodal primátor Varšavy.

Štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Pawel Szefernaker uviedol, že poľská vláda má záujem spolupracovať s mestami a charitatívnymi organizáciami a zároveň vyvíja úsilie o koordináciu situácie. "Sme na konci fázy týkajúcej sa humanitárnej pomoci v tejto kríze a smerujeme k adaptačnej fáze. Musíme pracovať na spoločnom postupe," povedal Szefernaker.