Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Primátorovi Istanbulu hrozí väzenie a zákaz politickej činnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Imamoglu z opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) je pritom považovaný za potenciálneho vyzývateľa súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Istanbul 11. novembra (TASR) - Primátorovi tureckého mesta Istanbul hrozí za údajnú urážku úradov trest odňatia slobody do štyroch rokov a zákaz politickej činnosti.

Ako v piatok informovala agentúra DPA, ak bude primátor Ekrem Imamoglu odsúdený na viac ako rok odňatia slobody alebo mu súd zakáže pôsobenie v politike, nebude môcť kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

Súdny proces s istanbulským primátorom pokračoval v piatok tretím pojednávaním. Obžaloba na ňom zopakovala požiadavku, aby súd uznal Imamogla za vinného z urážky členov najvyššieho tureckého volebného orgánu.

Imamoglu z opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) je pritom považovaný za potenciálneho vyzývateľa súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa kritikov má hroziace odsúdenie najväčšieho tureckého mesta odstrániť z politickej scény jedného z hlavných Erdoganových oponentov.

Podľa agentúry DPA, ktorá nahliadla do súdneho spisu, je Imamoglu obvinený z toho, že v novembri roku 2019 v jednom zo svojich prejavov označil členov tureckého Najvyššieho volebného výboru (YSK) za bláznov. Imamoglov úrad tieto obvinenia odmietol.

Imamoglu v marci roku 2019 vyhral voľby primátora mesta Istanbul, pričom tesne porazil kandidáta podporovaného Erdoganovým táborom. Opakované voľby v júni roku 2019 vyhral Imamoglu s ešte väčším rozdielom.

Tieto voľby sa konali po tom, ako YSK anuloval pôvodný výsledok volieb z marca. Urobila tak na podnet Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá vzniesla voči voľbám v Istanbule námietku, pričom vyžadovala, aby boli ich výsledky anulované hlasovanie sa opakovalo. Odvolávala sa na údajné “nezrovnalosti a organizovaný zločin”, ktoré podľa nej voľby v Istanbule sprevádzali.