Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prímerie medzi Izraelom a Hamasom privítala aj EÚ

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Borrell trvá na tom, že iba politické riešenie prinesie udržateľný mier a navždy ukončí palestínsko-izraelský konflikt.

Brusel 21. mája (TASR) - Európska únia v piatok privítala prímerie medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas a prisľúbila, že zvýši úsilie o dlhodobé politické riešenie krízy. Informovala o tom agentúra AFP.

"Európska únia víta ohlásené prímerie ukončujúce násilie v (pásme) Gaze a jej okolí. Vyzdvihujeme Egypt, Katar, Organizáciu Spojených národov, USA i ďalších, ktorí v tom zohrali úlohu," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

"Sme zhrození a vyjadrujeme ľútosť nad stratami na životoch za posledných 11 dní. Ako Európska únia neustále opakuje, situácia v pásme Gazy je dlhodobo neudržateľná," uviedol.

Vo vyhlásení Borrell ďalej trvá na tom, že "iba politické riešenie prinesie udržateľný mier a navždy ukončí palestínsko-izraelský konflikt".

"Obnova politického obzoru smerom k riešeniu spočívajúcemu v existencii dvoch štátov má v súčasnosti mimoriadny význam. EÚ je pripravená plne podporovať izraelských a palestínskych predstaviteľov v tomto úsilí," píše sa vo vyhlásení.

Prímerie sprostredkované Egyptom, ktoré okrem Hamasu zahŕňa aj Islamský džihád – druhé najmocnejšie militantné zoskupenie v pásme Gazy – vstúpilo do platnosti v piatok o 01.00 h SELČ po medzinárodnom úsilí o deeskaláciu násilia. Boje trvali 11 dní.