Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Líbyi ocenil šéf diplomacie EÚ Borrell

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell počas tlačovej konferencie v Bruseli v pondelok 17. februára 2020. Foto: TASR/AP

Líbya má už niekoľko rokov dve konkurenčné vlády: jedna s podporou OSN úraduje v Tripolise a druhá, medzinárodne neuznaná, v meste Tobruk.

Brusel 21. augusta (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell ocenil "dôležitú a pozitívnu" dohodu o prímerí na celom území Líbye, ktorú v piatok vyhlásila líbyjská vláda podporovaná OSN. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dôležité a pozitívne správy prichádzajú z Líbye o prímerí a obnovení politického procesu," napísal Borrel na Twitteri. Borrell zároveň všetky zúčastnené strany konfliktu vyzval, aby dodržiavali svoje záväzky. "Kľúčové je teraz, že všetky strany sa budú držať svojich vyhlásení. Všetci Líbyjčania si zaslúžia politické riešenie a návrat k stabilite a mieru," dodal.

Líbya má už niekoľko rokov dve konkurenčné vlády: jedna s podporou OSN úraduje v Tripolise a druhá, medzinárodne neuznaná, v meste Tobruk. Tá má podporu vplyvného maršala Chalífu Haftara.

Premiér medzinárodne uznanej vlády v Tripolise Fajíz Sarrádž takisto oznámil, že parlamentné a prezidentské voľby sa v Líbyi uskutočnia v marci 2021. Prímerie privítali OSN, ako aj viaceré krajiny.