Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Princ Charles na otvorení zasadnutia parlamentu predstavil plány vlády

Snímka z otvorenia nového zasadacieho obdobia britského parlamentu v Snemovni lordov v Londýne 10. mája 2022. Princ Charles zastúpil svoju matku kráľovnú Alžbetu II., ktorá zasadanie tradične otvára. Alžbeta II. (96) mala v poslednom období problémy s mobilitou a zrušila viacero verejných vystúpení. Foto: FOTO TASR/AP

Vláda britského premiéra Borisa Johnsona podľa textu prejavu posilní hospodárstvo a zabezpečí jeho rast a takisto pomôže rodinám s nákladmi na život.

Londýn 10. mája (TASR) - Britská vláda v nasledujúcom roku sľubuje znížiť kriminalitu, zlepšiť zdravotnú starostlivosť a obnoviť hospodárstvo krajiny poznačené pandémiou. Uviedol to britský princ Charles v prejave na utorňajšom slávnostnom otvorení nového zasadania britského parlamentu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Britská kráľovná Alžbeta II. tradične vystupuje na slávnostnom otvorení zasadania parlamentu s prejavom, v ktorom predstaví plány vlády na nasledujúce parlamentné obdobie, pripomína AP. Tento rok však 96-ročnú panovníčku zastúpil jej syn princ Charles a predstavil 38 návrhov zákonov, ktoré vláda plánuje schváliť. Buckinghamský palác ako dôvod kráľovninej neprítomnosti uviedol "občasné problémy s mobilitou".

Vláda britského premiéra Borisa Johnsona podľa textu prejavu posilní hospodárstvo a zabezpečí jeho rast a takisto pomôže rodinám s nákladmi na život.

"Vaše priority sú našimi prioritami a na záležitosti, ktoré sú pre vás najdôležitejšie, sme zameraní ako laser," napísal Johnson na Twitteri.

Vláda chce takisto investovať do oblasti železničnej dopravy a ďalšej infraštruktúry, vytvoriť banku Spojeného kráľovstva pre infraštruktúru, poskytnúť hospodárske príležitosti pre chudobnejšie oblasti krajiny a schváliť legislatívu pre oblasť vzdelávania a financovania zdravotnej starostlivosti, píše AP. Vládny kabinet tiež plánuje reformy spojené s brexitom vrátane zníženia množstva administratívnej záťaže či zmien v oblasti finančných služieb a regulácie dát.

Niektoré z plánov vlády sa už stali terčom kritiky zo strany opozičných strán a organizácií podporujúcich občianske slobody.

Johnsonovej Konzervatívnej strane patrí 358 kresiel v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu, čo by malo zaistiť jednoduché schválenie všetkej vládou navrhnutej legislatívy, konštatuje AP. Konzervatívci však utrpeli porážku vo štvrtkových regionálnych voľbách a Johnson čelí tlaku v spojitosti s vyšetrovaním série večierkov v sídle britského premiéra na Downing Street počas lockdownu.

Kráľovná slávnostné otvorenie parlamentu počas svojej vlády vynechala len dvakrát, v rokoch 1959 a 1963, keď očakávala svojich synov – princov Andrewa (1960) a Edwarda (1964), dodáva AP.

Táto slávnosť sa odohráva v Snemovni lordov, pretože panovník nemá povolené vstúpiť do Dolnej snemovne od roku 1642, keď tak urobil kráľ Karol I. s ozbrojeným sprievodom s cieľom zatknúť piatich zákonodarcov. Karola I. neskôr zbavili trónu a popravili.