Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Princ Charles s manželkou pricestovali na návštevu Nového Zélandu

Britský princ Charles s jeho manželka Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, pricestovali dnes na šesťdňovú návštevu Nového Zélandu pri príležitosti tohtoročného 60. výročia nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón. Foto: TASR/AP Photo

Nový Zéland je bývalou britskou kolóniou, ktorej oficiálnou hlavou štátu je stále britská kráľovná Alžbeta II.

Wellington 10. novembra (TASR) - Britský princ Charles s jeho manželka Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, pricestovali dnes na šesťdňovú návštevu Nového Zélandu pri príležitosti tohtoročného 60. výročia nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón.

Na poslednú zastávku svojho tichomorského turné sa následník britského trónu presunul z Austrálie. Na leteckej základni pri Aucklande ich privítal novozélandský premiér John Key s manželkou Bronagh.

Nový Zéland je bývalou britskou kolóniou, ktorej oficiálnou hlavou štátu je stále britská kráľovná Alžbeta II. Podľa najnovšieho prieskumu novozélandskej televízie, na ktorý sa odvolala agentúra DPA, je podpora pre monarchiu na Novom Zélande stále silná. Len asi 19 percent respondentov sa vyjadrilo za vystúpenie Nového Zélandu z monarchie.

Návšteva je zároveň prvou oficiálnou cestou vojvodkyne z Cornwallu do krajiny, v ktorej Charles bol už mnohokrát, sám, ale i s bývalou manželkou Dianou.

Oficiálny program kráľovskej dvojice sa začína až v nedeľu, najprv návštevou vo vojenskom múzeu v Aucklande, kde ich čaká prijatie s programom venovaným maurskej tradícii Nového Zélandu. Potom sa zúčastnia spomienkovej slávnosti Dňa prímeria pri príležitosti ukončenia 1. svetovej vojny v roku 1918. Počas tohto konfliktu slúžilo vyše 100.000 Novozélanďanov mimo vlasti, pričom celková populácia vtedy nepresahovala milión obyvateľov. Vyše 18.000 vojakov zahynulo a 41.000 utrpelo zranenia.

Kráľovská dvojica položí veniec v mene kráľovnej k pamätníku obetí a stretne sa s veteránmi 2. svetovej vojny, ako aj ďalších vojnových konfliktov.

V programe dvojice je i návšteva zemetrasením zničeného mesta Christchurch.