Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Princ Charles sa na Barbadose zúčastní na oslavách založenia republiky

Britský princ Charles, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britský princ Charles na oslavách prednesie v utorok po polnoci reč, v ktorej podľa Reuters uvedie, že vzťahy medzi Britániou a Barbadosom ostanú nezmenené, rovnako ako aj vzťahy medzi ľuďmi.

Londýn/Bridgetown 29. novembra (TASR) - Britský princ Charles odcestoval v pondelok na karibský ostrovný štát Barbados, kde sa zúčastní na oslavách založenia republiky a toho, že tento karibský národ prestane uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. ako svoju najvyššiu predstaviteľku. Barbados sa v utorok oficiálne stane republikou, keď zloží prísahu prvá prezidentka Sandra Masonová. Barbados tak preruší imperiálne väzby s Britániou takmer 400 rokov po tom, ako na tento ostrov dorazili prvé anglické lode, informovala pondelok agentúra Reuters.

Barbados bola pôvodne britská kolónia, ktorá získala nezávislosť od Británie v roku 1966. So Spojeným kráľovstvom si však podobne ako iné bývalé kolónie doposiaľ zachovala oficiálne väzby a uznávala britského monarchu ako svojho najvyššieho predstaviteľa. Barbadoská vláda však vlani oznámila svoje rozhodnutie stať sa do osláv 55. výročia svojej nezávislosti republikou.

Tento ostrovný národ toto výročie oslávi tento utorok, pričom oslavy sa začnú už v pondelok večer. Počas týchto osláv sa uskutoční aj inaugurácia prvej barbadoskej prezidentky, ktorá nahradí na čele krajiny britskú kráľovnú Alžbetu II. Prvou prezidentkou sa stane Sandra Masonová, ktorá je v súčasnosti generálnou guvernérkou, čo znamená, že v krajine oficiálne zastupuje britskú kráľovnú.

Britský princ Charles na oslavách prednesie v utorok po polnoci reč, v ktorej podľa Reuters uvedie, že vzťahy medzi Britániou a Barbadosom ostanú nezmenené, rovnako ako aj vzťahy medzi ľuďmi týchto dvoch krajín.

Buckinghamský palác sa k otázke vzniku republiky na Barbadose vyjadril, že ide o záležitosť barbadoského ľudu, ktorý o nej musí rozhodnúť.

Za uplynulých takmer 30 rokov sa pritom Barbados stane prvou krajinou, ktorá prestane uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. za svoju najvyššiu predstaviteľku. K tomuto kroku totiž naposledy pristúpil ostrovný štát Maurícius ležiaci v Indickom oceáne ešte v roku 1992.

Podľa Reuters však môže toto konanie Barbadosu podnietiť diskusie o prijatí podobného kroku aj v ďalších bývalých britských kolóniách, akými sú napríklad Austrália, Jamajka či Kanada, v ktorých taktiež dodnes uznávajú britského monarchu za svojho najvyššieho predstaviteľa.