Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Princ Hamza odmietol dodržiavať nariadenia armády

Na archívnej snímke z 27. mája 2004 jordánsky korunný princ Hamza a jeho manželka princezná Núr počas ich svadobného ceremoniálu v Ammáne. Foto: TASR/AP

Jordánsky princ Hamza, ktorý sa nachádza v domácom väzení, je obvinený z komplotu, ktorého cieľom malo byť podkopanie bezpečnosti Jordánskeho kráľovstva.

Ammán 5. apríla (TASR) - Jordánsky princ Hamza, ktorý je obvinený z účasti na sprisahaní voči kráľovi Abdalláhovi II., vyhlásil, že nebude dodržiavať nariadenia armády obmedzujúce jeho slobodu pohybu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

"Samozrejme, že nebudem poslúchať, keď mi povedia, že nesmiem ísť von, nesmiem tvítovať, nesmiem komunikovať s nikým okrem vlastnej rodiny," povedal Hamza v audiozázname zverejnenom v nedeľu neskoro večer na Twitteri.

Vláda obvinila Hamzu, ktorý sa nachádza v domácom väzení, z komplotu, ktorého cieľom malo byť podkopanie bezpečnosti Jordánskeho kráľovstva. V tejto súvislosti bolo zadržaných najmenej 16 ďalších osôb.

Vo videozázname, ktorý princov právnik poskytol v sobotu stanici BBC, Hamza obvinil vedenie svojej krajiny z rodinkárstva, korupcie a autoritárskej vlády. Kritizoval tiež nekompetentné vedenie, ktoré podľa jeho slov charakterizuje vládu v Jordánsku už posledných 15-20 rokov. Kto podľa neho otvorene vyjadrí svoj názor, stane sa terčom vyhrážok, šikanovania a represií.

Princ Hamza (41) je najstarším synom zosnulého kráľa Husajna a kráľovnej Núr. Podľa želania svojho otca, ktorý zomrel v roku 1999, bol vymenovaný za korunného princa, keď sa kráľom stal Abdalláh. V roku 2004 ho však Abdalláh zbavil tohto titulu, ktorý udelil svojmu najstaršiemu synovi Husajnovi, čím si upevnil svoju moc.