Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Princ William označil zosnulého princa Filipa za výnimočného muža

Na archívnej snímke z 31. októbra 2015 zľava britský princ Harry, britský princ Philip a britský princ William čakajú na začiatok finále MS v ragby medzi Novým Zélandom a Austráliou v Londýne. Foto: TASR/AP

Princ Andrew - druhý syn Alžbety a Philipa - uviedol, že kráľovná po smrti svojho manžela pocítila "veľkú prázdnotu vo svojom živote".

Londýn 12. apríla (TASR) - Britský princ William v pondelok povedal, že počas najbližších rokov bude "oporou" kráľovnej Alžbete II., ktorej manžel princ Filip zomrel v piatok vo veku 99 rokov. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

William vojvodu z Edinburghu Filipa označil za "výnimočného muža" a takisto povedal, že "dedko mu bude chýbať".

"Storočie života môjho starého otca bolo charakterizované službou svoje vlasti a Commonwealthu, svojej manželke a kráľovnej a našej rodine," uviedol vo vyhlásení William, ktorý je starším synom následníka britského trónu princa Charlesa.

William a jeho manželka Kate budú podľa jeho slov pokračovať v tom, čo by si Filip želal, a budú "v nasledujúcich rokoch podporovať kráľovnú".

V Británii už prebiehajú prípravy poslednej rozlúčky s princom Philipom, ktorá sa uskutoční v sobotu popoludní v areáli Windsorského zámku. Pohrebné obrady sa budú konať v tamojšej kaplnke svätého Juraja o 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ).

Kráľovnin najstarší syn a následník trónu princ Charles v sobotu vzdal svojmu otcovi vlastnú poklonu vyhlásením, že to bol "jedinečný človek, ktorý by bol ohromený reakciou a dojemnými slovami, ktoré o ňom zaznievajú". Philipovo úmrtie spustilo osemdňový štátny smútok, ktorý sa skončí jeho pohrebom.

Princ Andrew - druhý syn Alžbety a Philipa - uviedol, že kráľovná po smrti svojho manžela pocítila "veľkú prázdnotu vo svojom živote".