Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Princ William podporil možné rozhodnutie Bahám o nezávislosti

Na archívnej snímke britský princ William. Foto: TASR/AP

Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgea (William a Kate) v týchto dňoch navštevujú viacero krajín v oblasti Karibiku pri príležitosti 70. výročia korunovácie britskej kráľovnej Alžbety II.

Nassau 26. marca (TASR) - Britský princ William povedal, že britská kráľovská rodina by podporila rozhodnutie karibskej krajiny Bahamy o jej budúcnosti. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

William v piatok pripomenul, že Bahamy - bývalá britská kolónia - si na budúci rok pripomenú 50. výročie získania nezávislosti od Británie v roku 1973.

"S hrdosťou a rešpektom podporujeme vaše rozhodnutia o vašej budúcnosti," povedal William na recepcii, ktorú v Nassau organizoval guvernér Bahám. "Vzťahy sa vyvíjajú. Priateľstvo pretrváva," povedal vojvoda z Cambridgea William. Takisto pripomenul, že Jamajka tento rok oslavuje 60 rokov od získania nezávislosti a Belize minulý rok oslavovalo 40. výročie.

Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgea (William a Kate) v týchto dňoch navštevujú viacero krajín v oblasti Karibiku pri príležitosti 70. výročia korunovácie britskej kráľovnej Alžbety II.

Demonštranti v jamajskom hlavnom meste Kingston však v utorok pred návštevou Williama s Kate žiadali, aby sa britská monarchia ospravedlnila za svoju rolu v obchodovaní s otrokmi a vyplatila krajine odškodné. William počas návštevy Karibiku podľa AFP vyjadril ľútosť nad otrokárstvom a označil ho za "odpudivé".

Jamajský premiér Andrew Holness neskôr Williamovi pred televíznymi kamerami povedal, že jeho krajina "sa posúva ďalej" ako nezávislá krajina, píše AFP.

Bahamy, Belize a Jamajka sú členskými krajinami Britského Spoločenstva národov (Commonwealthu) a britskú kráľovnú Alžbetu II. uznávajú ako hlavu štátu.

Karibský ostrovný štát Barbados sa 30. novembra 2021 úderom polnoci miestneho času oficiálne stal republikou a prestal uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. ako hlavu štátu, pripomína AFP.