Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Princa Philipa hospitalizovali, podstúpi operáciu bedrového kĺbu

Na snímke britský princ Philip. Foto: TASR/AP

Vojvoda z Edinburghu (96), manžel britskej kráľovnej Alžbety II., sa vzdal oficiálnych kráľovských povinností minulý rok.

Londýn 3. apríla (TASR) - Britského princa Philipa v utorok hospitalizovali v londýnskej nemocnici, kde podstúpi plánovanú operáciu bedrového kĺbu. Zákrok sa uskutoční v stredu v súkromnej Nemocnici kráľa Eduarda VII., informovala stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie Buckinghamského paláca.

Vojvoda z Edinburghu (96), manžel britskej kráľovnej Alžbety II., sa vzdal oficiálnych kráľovských povinností minulý rok. Vzhľadom na svoj zdravotný stav sa nezúčastnil na viacerých nedávnych podujatiach vrátane tradičnej veľkonočnej omše, ktorá sa konala počas víkendu vo Windsore.

Princ Philip desaťročia podporoval aktivity kráľovnej, pričom navštevoval i podujatia svojich vlastných dobročinných spolkov a organizácií. Jeho posledným samostatným oficiálnym vystúpením na verejnosti bola prehliadka námornej pechoty pred Buckinghamským palácom začiatkom augusta.

Vojvodu v uplynulých rokoch trápili viaceré zdravotné problémy. V roku 2011 mu liečili upchatú koronárnu tepnu, o rok neskôr zápal močového mechúra. Operáciu naposledy podstúpil v júni 2013, keď strávil 11 nocí na klinike po tom, ako absolvoval probatórny chirurgický zákrok brušnej dutiny.

Aký druh operácie bedrového kĺbu vojvodu čaká, nie je známe. Väčšina operácií zameraných na výmenu bedrového kĺbu sa v Británii realizuje u pacientov vo veku 60-80 rokov. Sú však aj výnimky; Alžbeta-kráľovná matka podstúpila jeho výmenu v roku 1995, keď mala 95 rokov. Zomrela ako 101-ročná.

Britskú kráľovskú rodinu čakajú onedlho dve význačné udalosti - svadba princa Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou v máji a narodenie tretieho potomka princa Williama a Catherine, vojvodkyne z Cambridgea tento mesiac.