Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Printové média na Ukrajine musia vychádzať v štátnom jazyku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákon však nezakazuje používanie ruštiny alebo iného cudzieho jazyka, ale stanovuje, že minimálne 50 percent obsahu printových médií musí byť v ukrajinskom jazyku.

Kyjev 16. januára (TASR) - Na Ukrajine začal od nedele platiť zákon, na základe ktorého musia printové média uverejňovať svoj obsah v štátnom, teda ukrajinskom jazyku. Cieľom tohto zákona je potlačiť vplyv ruského jazyka vo verejnej sfére, píše agentúra DPA.

Podľa nového zákona tak na Ukrajine už viac printové média nebudú môcť vychádzať iba v ruskom jazyku. Zákon však nezakazuje používanie ruštiny alebo iného cudzieho jazyka, ale stanovuje, že minimálne 50 percent obsahu printových médií musí byť v ukrajinskom jazyku.

V súlade so zákonom musia totiž printové média písané v cudzom jazyku obsahovať aj paralelnú časť v ukrajinskom jazyku, pričom obe časti sa musia zhodovať v obsahu i rozsahu. Všetky jazykové verzie tlače tiež musia vychádzať pod rovnakým menom a v ten istý deň.

Výnimka z tejto časti zákona platí pre angličtinu, krymskotatárčinu, ako aj pre jazyky iných pôvodných obyvateľov Ukrajiny a oficiálne jazyky Európskej únie. Výnimka sa však nevzťahuje na ruský jazyk, upozorňuje ruský spravodajský portál RBK (rbc.ru).

V prípade porušenia tohto zákona bude printovým médiám udelená pokuta.

Tento zákon zatiaľ platí iba pre celoukrajinské a regionálne printové média. Avšak od 16. júla 2024 sa bude tento zákon vzťahovať aj na lokálne printové média. Zákon sa netýka ukrajinskej televízie a rozhlasu, pre ktoré platia kvóty pre používanie ukrajinčiny už niekoľko rokov.

Od polovice mája budú musieť ukrajinský ekvivalent článkov ponúkať aj spravodajské portály, ktoré sú registrované na Ukrajine.

Mnohým ukrajinským printovým médiám sa však neoplatí vydávať svoju tlač v dvoch verziach. Posledný celoukrajinský denník písaný v ruskom jazyku Vesti, preto od 10. januára prešiel na ukrajinčinu a ďalšie prestali tlač vydávať úplne a svoj obsah uverejňujú iba na webových portáloch.

Tento kontroverzný ukrajinský jazykový zákon bol prijatý ešte v roku 2019, tesne pred nástupom súčasného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do funkcie. Až doteraz však platilo prechodné obdobie.

Ukrajinský jazykový zákon ostro kritizuje ukrajinská opozícia aj susedné Rusko. Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina tento zákon "vytláča Rusov a rusky hovoriace obyvateľstvo z ich historických území".